Forskjell mellom versjoner av «Christian Krohg biografi»

Fra heimskringla.no
Hopp til navigering Hopp til søk
 
Linje 15: Linje 15:
 
<br><br>'''Christian Krohg''' var en norsk maler og forfatter. Gjennom et halvt århundre var han en av de sentrale skikkelsene i norsk kunstliv. Han var gift med malerinnen Oda Krohg.
 
<br><br>'''Christian Krohg''' var en norsk maler og forfatter. Gjennom et halvt århundre var han en av de sentrale skikkelsene i norsk kunstliv. Han var gift med malerinnen Oda Krohg.
  
I 1896-99 ble Krogh, sammen med en rekke fremtredende norske kunstnere, invitert av forleggeren J.M. Stenersen til å lage en illustrert prakt- og folkeutgave av [[Heimskringla]]. Disse kunstnerne var Christian Krohg, Erik Werenskiold, Halfdan Egedius, Gerhard Munthe, Eilif Peterssen og Wilhelm Wetlesen. Krohgs portrett av Snorre har selvbiografiske trekk. «Nasjonalutgaven» av Snorre regnes blant det ypperste av norsk bokkunst og utgis fortsatt i nye opplag. Teksten i folkeutgaven fra 1899 var oversatt av [[Gustav Storm]].
+
I 1896-99 ble Krogh, sammen med en rekke fremtredende norske kunstnere, invitert av forleggeren J.M. Stenersen til å lage en illustrert prakt- og folkeutgave av [[Snorre:_Kongesagaer|Heimskringla]]. Disse kunstnerne var [[Billeder_af_Christian_Krohg|Christian Krohg]], [[Billeder_af_Erik_Werenskiold|Erik Werenskiold]], [[Billeder_af_Halfdan_Egedius|Halfdan Egedius]], [[Billeder_af_Gerhard_Munthe|Gerhard Munthe]], [[Billeder_af_Eilif_Peterssen|Eilif Peterssen]] og [[Billeder_af_Wilhelm_Wetlesen|Wilhelm Wetlesen]]. Krohgs portrett av Snorre har selvbiografiske trekk. «[[Snorre:_Kongesagaer|Nasjonalutgaven]]» av Snorre regnes blant det ypperste av norsk bokkunst og utgis fortsatt i nye opplag. Teksten i folkeutgaven fra 1899 var oversatt av [[Gustav Storm]].
  
  
Linje 23: Linje 23:
 
*Wikipedia
 
*Wikipedia
  
[[Kategori: Alfabetisk indeks]]
+
[[Kategori:Alfabetisk indeks]]
[[Kategori: Biografisk oversigt]]
+
[[Kategori:Biografisk oversigt]]
[[Kategori: Billedkunstnere]]
+
[[Kategori:Billedkunstnere]]
[[Kategori: Christian Krohg]]
+
[[Kategori:Christian Krohg]]

Nåværende revisjon fra 8. nov. 2019 kl. 22:35

Velg språk Norrønt Islandsk Norsk Dansk Svensk Færøysk
Denne teksten finnes på følgende språk ► Norsk.gif


Portrett av Christian Krohg (1852-1925). Fotografert 1877 i Berlin.
Biografisk oversigt

Christian Krohg
(1852 - 1925)Christian Krohg var en norsk maler og forfatter. Gjennom et halvt århundre var han en av de sentrale skikkelsene i norsk kunstliv. Han var gift med malerinnen Oda Krohg.

I 1896-99 ble Krogh, sammen med en rekke fremtredende norske kunstnere, invitert av forleggeren J.M. Stenersen til å lage en illustrert prakt- og folkeutgave av Heimskringla. Disse kunstnerne var Christian Krohg, Erik Werenskiold, Halfdan Egedius, Gerhard Munthe, Eilif Peterssen og Wilhelm Wetlesen. Krohgs portrett av Snorre har selvbiografiske trekk. «Nasjonalutgaven» av Snorre regnes blant det ypperste av norsk bokkunst og utgis fortsatt i nye opplag. Teksten i folkeutgaven fra 1899 var oversatt av Gustav Storm.


Kilder

  • Kirkholt, Tore: Christian Krohg. I Store norske leksikon.
  • Wikipedia