Om prosjektet «Norrøne Tekster og Kvad»

Fra heimskringla.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk.gif Islandsk.gif Dansk.gif Svensk.gif Faeroysk.gif Engelsk.gif


Om prosjektet «Norrøne Tekster og Kvad»

Prosjektet «Norrøne Tekster og Kvad» har til formål å formidle norrøn litteratur på internett. I tillegg til kildetekster på originalspråket vil en kunne finne ulike oversettelser til nyere skandinaviske språk, klassiske vitenskapelige tekster og annet bakgrunnsmateriale. I hovedsak eldre materiale fra før 1900.

Prosjektet som er fortsatt under utvikling ble åpnet for publikum 01.08.2005. Målet er å gjøre tekstsamlingene så omfattende som mulig. Det vil bli satt fokus på brukervennlighet, alle tekstene skal være korrekturleste, søkbare og tilgjengelige i utskriftsvennlig format. Meningen er at Norrøne Tekster og Kvad skal være til nytte og glede for både fagfolk og lekfolk. Arbeidet er godt i gang, men fortsatt gjenstår en del av de foreløpig planlagte oppgavene. Prosjektet har fått adressen www.heimskringla.no

Av opphavsrettslige grunner vil en liten del av tekstmaterialet være passordbeskyttet og utilgjengelig for allmennheten.

I 2002 ble «Kulturformidlingen Norrøne Tekster og Kvad» registrert i Enhetsregisteret som eget foretak.


Prosjektet «Norrøne Tekster og Kvad» søker samarbeidspartnere


Finansiering

Prosjektet «Norrøne Tekster og Kvad» er et privat initiativ. Kostnader til teknisk drift og utstyr bæres av undertegnede. Prosjektet har kun utgifter og ingen inntekter. Til nå er det blitt nedlagt mange tusen arbeidstimer til prosjektet, i tillegg til utgifter ved kjøp og leie av teknisk utstyr og til innkjøp av relevant litteratur. Da det er forbundet en del kostnader ved prosjektet, vil det søke økonomiske tilskudd gjennom offentlig og private støtteordninger, annonser og sponsorer.

Å betale eventuelle bidragsytere vil være en økonomisk umulighet. Den viktigste belønningen vil være prestisje og formidlingsglede. Alle seriøse bidragsytere vil selvsagt bli kreditert for sine bidrag.

Alle økonomiske bidrag mottas med stor takk. Ønsker du eller ditt foretak å gi økonomiske bidrag? Ta kontakt!


Prosjektet «Norrøne Tekster og Kvad» søker frivillige korrekturlesere

Det tyngste og mest tidskrevende arbeidet er korrekturlesningen. Forutsetningen for å kunne hjelpe til med korrekturlesning er, at man selv har en PC/Mac eller tilgang til en PC/Mac. Det er en fordel at en er rutinert i bruk av tekstbehandlingsprogrammet før en starter den egentlige korrekturlesningen. Det er også viktig at en har gode kunnskaper til alle de skandinaviske språkene, dansk, svensk og norsk (bokmål/nynorsk) i eldre og nyere skriftformer. Det er også en fordel at en har visse kunnskaper i forhold til den norrøne litteraturen og til det norrøne språket, og til moderne islandsk og færøysk. Men det siste er ikke en nødvendighet alt etter hva som faktisk skal korrekturleses. Oppgavene går ut på å sammenligne den digitale teksten på skjermen med den trykte utgaven. Den digitale teksten som er innskannet på PCen ved hjelp av en skanner og et tekstgjenkjenningsprogram innholder ofte feil som må rettes manuelt. Den ferdige digitale teksten skal således være identisk med den trykte utgaven. Dette er en krevende jobb som kun kan utføres med argusøyne. Korrekturlesningen er det viktigste og mest prestisjefylte bidraget en kan tilføye prosjektet.

Det er også behov for hjelp ved innskanning av bøker til senere tekstredigering og korrekturlesning. Forutsetningen for at kunne hjelpe til med innskanning av tekster er at man selv har tilgang til et kraftig PC-utstyr, skanner og nødvendige kunnskaper ved bruk av programvaren.


Avgrensning av prosjektet

Målet er å gjøre samlingen med norrøn litteratur så omfattende som mulig. I praksis vil den viktigste begrensningen være materialtilfanget. Det sier seg selv at et så omfattende prosjekt ikke kan bygges opp på alle felter samtidig. Hvilke områder som dekkes først eller får bredest eller best dekning vil være avhengig av hvem som bidrar til prosjektet til enhver tid.


For kontakt og nærmere informasjon ta kontakt.


Vennlig hilsen
Carsten Lyngdrup Madsen
Jesper Lauridsen
Jon Julius Sandal