Vore fædres valg av kirkested

Fra heimskringla.no
Revisjon per 13. feb. 2021 kl. 11:16 av Jesper (diskusjon | bidrag) (Tak til Gudmund Harildstad, som har digitaliseret denne artikel)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Velg språk Norrønt Islandsk Norsk Dansk Svensk Færøysk
Denne teksten finnes på følgende språk ► Norsk.gif


Vore fædres valg av kirkested

av

Johan Meyer


fra

Norvegia Sacra
Aarbok til kunnskap om den norske kirke i fortid og samtid

Tredje aargang, 1923

Redigert av Oluf Kolsrud

Steenske forlag, Kristiania



Borgund stavkirke

Det vil sikkert ha undret mangen iagttager, hvorledes en sterk høitidsstemning hviler over vore gamle gudshus, tiltrods for at de ofte fra først av var temmelig primitivt bygget og senere blev frarøvet meget av forholdenes harmoni. Man vil i slike tilfælder vistnok stadig opdage, at forklaringen ligger i en vekselvirkning mellem bygverket og dets omgivelser.

Ja selv der, hvor kun sparsomme rester viser, hvor kirken engang laa, hviler det helg over stedet. Det blir da klart, at de længst henfarne slegter ikke var saa uimottagelige for naturstemningen, som vi vanlig forestiller os. I hvert fald har de hat aapne øine for omgivelserne, hvor det gjaldt at vælge en værdig placering av gudshuset.

Det blev i Norge, som det tidligere hadde været hos irer og angelsakser, konger og høvdinger, som paa sin odelsjord reiste de første kirker for sine undergivne. Men vore missionskongers intense virksomhet vakte snart trangen til at følge dette eksempel i videre kredser, og saaledes blev allerede før 1030 en hovedkirke reist omtrent i hvert av landets fylker. Selv disse forslog dog litet i det vidtstrakte, spredt bygde land. Hvor evnen til at bygge foreløbig manglet, maatte man da hjælpe sig paa anden maate. Det synes som om her fremgangsmaaten atter blev det samme som i Vesterleden.

For Englands vedkommende er det av Baldwin Brown paavist, at det ogsaa dér var langt mellem kirkerne længe efter landets kristning. Missionærene pleiet stadig at vandre omkring. I hver grænd, hvor de bragte den nye lære frem, søkte de først et passende møtested, – en høide i flatlandet, en fremtrædende ryg mellem de lavere aaser, et aamot, et betydningsfuldt veikryds, øer eller sterkt fremspringende nes i hav eller indsjø. Her reiste de korsmerket og viet derved jorden. Dette blev efter den dag den kristne floks møtested, nær daapskilde, alter og gravplads.

Fra 8de aarhundrede utover reistes en række av disse store samlingskors – særlig vakkert formet og kunstnerisk følsomt smykket med bibelske fremstillinger, indskrifter og rike rankeornamenter, i Northumberland. De kan naa en høide av 5 meter over jorden med en stammebredde nedentil av ca. 50 cm (Ruthwell, Bewcastle). Som regel blev den første kirke reist like ved disse missionskors.

Ogsaa i Norge har vi en række stenkors som tydeligvis er reist under samme forutsætning som de engelske. De naar hos os neppe mandshøide og er alle helt kunstløse symboler. Men ideen er aapenbart den samme som i Vesterled.

Til Molands kirke i Fyresdal er knyttet det sagn, at den skulde reises paa Røykeneset ved vatnets vestside. Materialerne var bragt frem. Men en nat var de flyttet tvert over fjorden til Moland, hvor kirke har staat fra den tidlige middelalder til nu. Paa Røykeneset staar endnu det kors, som vel blev reist ved den første forkyndelse i dalen. Og heroppe gik endnu for 60 aar siden et mundheld, som viser tilbake til den tid, da kirkerne løftet korsmerket op paa sine gavler til en høiere værdighet, mens de gamle stenkors med det nærmeste jordstykke sank ned til helligdommer av 2den rang. Naar manden hadde flidd sig efter endt dagsverk for at gaa ned i bygden eller over til grannen, og han av den forstandige husmor forlangte helgeklærne, fik han nemlig støtt som svar: ”Nei, no e du so vel flidd, at du fritt kan gange anten du vil til kross eller til kyrkje.”

Disse stenkors forsvandt i almindelighet hos os fra kirkegaardene. Hvor ikke kirke blev reist, hævdet de længe sin plass, og de hyppig forekommende sagn om mirakuløse flytninger av kirketømmeret synes netop at peke paa dette forhold. Som regel blev dog her som i England kirken reist paa det sted, som var helliget ved missionærens første præken. Men de gamle hedenske kultsteder har fortrinsvis syntes forkynderen skikket til samlingssted (jevnfør Olav den helliges saga), og saa blev da ogsaa den gamle hovplass som regel indviet til den hvite Krist. Det skjønsomme valg av krossplass og kirkested viser da folkesjælens trang til ”løftning” baade i den siste hedenske tid og i kristendommens grundlæggende aarhundreder, og det er først i den nyere tid at hensyn til den bekvemme tilgang spilte en avgjørende rolle.

I 12te og 13de aarhundrede bygget efterhananden hvert herred, ja ofte ogsaa særlig tætbygde grænder inden dette, sin egen kirke. Saa tæt laa de, at mangesteds i stille veir klokkernes kalden kunde høres næsten paa hver gaard. Kirken bredte derved sine vinger ut over menigheten. Konge og høvding, hauld og stavkarl blev som barn ved dens kalden og søkte ind til den forbarmende mors hjerte. Veien var ofte tung i de sidste bratte kneiker. Men ovenfra lyste det og lokket mot videre syn. Hverdagen svandt allerede foran kirkedøren, og lovsangen tonte i sindet før døren gik op.

Endnu hilser i mange landsdeler de ærværdige gamle gudshus til hinanden fra høidedrag til høidedrag, og endnu tiere ser vi dem yndefuldt og løftende at reise sig som grændens krone i de bratte lier.

Men i de trange daler, hvor gaardene ligger opefter fjeldsiderne og elven fosser vildt i dypet gjennem urer og furumoer, der valgte man for kirken det sted, hvor aaen stilnet av i dype kulper, og engen strakte sig fra lierne helt frem til bredden. Her tonet naturen av fred, og her saaes kirketaarnet fra de fleste gaarder.

I kyststrøkene træffer man hyppig kirkestedet ute paa smaa øer, ofte kun et stenkast fra fastlandet, eller paa langt utspringende odder, hvor adgangen kun var mulig med baat. Ogsaa her er det stilheten og det frie utsyn som fortrinsvis har været søkt. Ingen vil kunne glemme festglæden fra kirkebakken, naar under klokkeklang de fuldlastede baater kom glidende frem om alle nes og stevnet mot det ene maal. Selv for de gamle var de bratte bakker eller baatfærdens møie et kjært gjennemgangsled, et foryngende bad forut for gudstjenesten eller rettere som et vigtig led i denne.

Og det er mere end tvilsomt, om kirken – lagt saa at si dør i dør med tunene – lokker saa sterkt som de gamles kirke ute i himmelbrynet.

Søker vi illustrationer til det anførte, blir vanskeligheten kun blandt den store mængde at finde de bedste eksempler.

Stig en sommerdag fra Gran station op til Mariakirken og Nikolauskirken paa Granavollen og fortsæt videre Kjølveien nordover til Tingelstad kirke ved Halvdanshaugen.

Eller ta med toget gjennem Indtrøndelagen, hvor den ærværdige Værnes kirke, den sirlige Alstahaug kirke i Skogn og derefter Mære og Hustad kirker hilser os fra bygdernes høidepunkter med hvite mure og slanke spir.

Eller stig en søndagskveld fra Begnas dype leie op gjennem skog og ur langs den fossende bæk, til bakkeheldet slakner av mot skarets dype bund. I overgangens frugtbare lier ligger vendt mot syd de gamle gaarder i sluttet række og ovenfor dem alle lokker den gamle Reinlid stavkirke med svalgangens slanke portaler under skibets høitstræbende reisning.

Kjør en vintermorgen med bjeldeklang til gudstjeneste i Søndre Fron eller Ringebu, mens solens streifer over granskog og fjerne tinder og sneen ligger ømt over mark og tun. Mellem sneklædte hængebjørker rager kirketaarnene frem, og fra høiden naar klokkeklangen vidt over dalen, med tak og pris mot al godhets og skjønhets kilde.

Følg Lærdalselvens brusende fald fra Maristuen nedover, til den for første gang tar hvil mellem Borgundgrændens grønne enger. Her, i dalens øverste lysning, strækker den gamle stavkirke sine gavler og taarn i ukuelig længten mot himlen, som vilde den løfte vinger og flyve bort over stængende fjeld.

Kast ranselen paa ryg og stræv dig fra Mo kirke i Telemarken op til Botnedalens henrivende sætergrend. Engang laa her gaard ved gaard i græsrike lier om det blinkende vatn. Straks vestenfor dette, i den jevne myrflate hæver sig en liten haug omtrent fem meter i veiret. Her ser vi endnu den lille stavkirkes grundstener og en dyp grop, hvor alteret engang stod, nøie i centret for den lille bygd, omslynget av bækkefarets surlende klunk.

Eller tænk saa tilbake paa dampskibsturene ut gjennem Sognefjorden. Sikkert vil billedet av den lille gotiske stenkirke på Kvamsøy da stige frem og minde om, hvorledes menneskeverket med nænsom haand kan føies ind som tenoren i naturens rike klang. En liten holme er skilt fra nordre strand ved det smale, speilblanke sund. Der ute sprang kildevældet mirakuløst fra stengrunden omgit av eng og løvrike trær. Her maatte kirken ligge lysende og lokkende med en gjestfri prestebolig ved siden. Og hverken nutidens praktisk tørre drag eller det nyreiste nøkterne gudshus paa fastlandet har kunnet overvinde den dragning, som den gamle helligdom har øvet i folkehjertet gjennem 600 aar.

Omtrent paa samme maate virker Kinserviks og Ullensvangs vakre stenkirker sammen med Sørfjordens rikt stemte billede, og Loms stavkirke ute på elvemælen hvor Otta og Bøvra møtes.

At øernes avsondring øvet særlig tiltrækning paa klosterfolket, er forstaaelig nok. Vi ser det ved Nidarholm, Tautra, Utstein, Gimsø, Hovedøen, men fremforalt ved det ældste av disse, Albanusklostret paa Selje, med Gulatingslagens gamle biskopskirke, Sta. Sunniva, høiere oppe under helleren, – alle var de omgit av sjøen som en beskyttende fæstningsgrav. Om øen var gold før, blev den snart under munkenes stille syslen til en blomstrende hage.

Ja Seljeklosterets ruiner ligger ganske visst i ødemarken nu, og fra Olav Tryggvasons høie volder, hvor Sunnivakirkens sunkne murer endnu trodser tiden, skuer man kun sten og lyng og havets endeløse flate med skumsprøit om Stadlandets bratte styrtning. Men ogsaa her viser det sig, at hele det lavere lænde om klostret, nord, øst og igjen sydover rundt øens mægtig krummende ryg, i munkenes tid laa som en smaragdkrave av eng og aker om de graa fjeld, frodig og velstelt som Søndmøres strender nu fremtrær under et moderne jordbruks seiervindinger.

Ja vi kan vende os hvorhen vi vil, og vi skal finde det gamle gudshus grundfæstet og utformet i al sin enkle ro til en samklang med den guddommelige skapning som kun en guddomsstraale fanget av kunstnerøiet kunde gjennemføre.

Stundom finder vi dog, at middelalderens kirkebygninger ligger bortgjemt mellem skog og knauser, eller at de reiser sig ute på slettelandet synlig kun for de nærmeste omgivelser. Da kan vi være temmelig sikre paa, at det valgte sted paa forhaand var viet av historien eller av helgenlegender, som nu kanske i aarhundreder har været glemt.

Et karakteristisk eksempel paa, at historiske begivenheter har dikteret placeringen, ser vi ved Stiklestad kirke i Verdalen. Mot nord stiger lien sagte opover mot Leksdalen, og mot øst hæver sig Stiklestadmælen, hvor Olavstøtten i forrige aarhundrede blev reist. Hvor lien gaar over i den flate dalbund, og ikke lang vest for mælens fot, blev Olavskirken reist av sten mot slutten av 12te aarhundrede. Bygmesteren har fundet grunden svak, har ikke turdet føre fundamentets saale dypt nok ned, men derimot git den en usedvanlig stor bredde og murene en sjelden stor tykkelse. Alt for at trygge bygningen mot truselen fra den bløte, usikre grund. Vanskelig kunde han vælge en mindre tillokkende tomt. Men Olavslegenden har sagt, at netop der, hvor det murede alter med relikviegjemmet endnu staar, det var stenen, hvortil kongen støttet sig og møtte døden.

Saa ser vi klart, at hensynet til kirkestedets helg – den være vakt ved naturens skjønhet eller sagaens tale – altid var avgjørende ved placering av kirkebygningen, mens menneskenes krav paa banet vei først meldte sig i anden række.