De oldnordiske navne i den Reichenauer necrolog

Antiquarisk tidsskrift
Udgivet af Det Kongelige Nordiske Oldskrift-Selskab

af Jacob Grimm

(Efter Anzeiger für kunde des deutschen mittelalters, 4ter jahrg. s. 97-99 ved Mone. Da disse navne ikke alle staae under Island, benævnes de nordiske i almindelighed og de islandske anföres særskilt. De latinske og tydske ere trykte med cursiv.)

S. 147 staae i margen fölgende navne uden videre betegnelse: Colpi. zurgils. hagano. azor. gunda. damian. ascatala. azzer. rusten. ture. zuri. asclach. colpe. guota. espirn. esa. suuein. ion. prant. eskel. wuuit. tula. prant. esa. asgot. tola. guotmunt, to gange. drugilis. gundolf. stupe. alin. drukil. zor. zor. skerp. tilsammen 36.
   S. 149 i margen uden bemærkning: crispink. drugilus. zurlach. ceriberin. tole. dorchil. endrugilis. azzer. terbirin. balden. tieme, helige. zure. drugeno. âsa. espirin. âsa. glipb. wolf. iona. suein. siura. drugilis. liutmere. asa. gudinna. tilsammen 25.
   S. 159 paa samme maade: escbel. hosber. bawart. guntfrit. tuua. basuenth. toste. gunder. eschel. thir. esgert. truls. suen. ture. wolf. guda. toua. tola. toca. toua. goti. tome. ese. asmot. huc. asa. tola. bolof. tilsammen 28.
   S. 160 er fuldt beskreven uden bemærkning: grimchil. asa. amenda. drugo. amada. durchil. suein. ustein. hestrit. espern. duochi. ascethle. durchil. espirn. regemoth. zuoro. zuruunt. riste, aslac. duoco. christiano. guonuuara. haltan. tura. hesa. durchil. tura. bonta. zurgrim. geppo. eso. eliph. getilo. ketil. aschil. asa. tosti. inga. getilmot. cuonnol. boso. guda. asa. drugot. usegot. durlo. u°dilt. durstein, ascleit. urich. ger. zuore. tbuoba. bernhilt. amundi. allort. druogon. gispin. osmunt. durolf. arnchetil. azer. vuolfhilt. zolf. alberic. ascitla. getil. aspirn. espirn. amada. zoro. azer. ese. tubo. fruin. iohan. iohan. ascatla. asa. durchil. duraz. hestria. tubo. tuua. durrlres. zura. apa. tuba. tusta. gerrvang.. teoto. toci. asa. selva. uuolverat. egino. suein. gunner. adalfridus. trugint. toki. azer. esdrid. asa. tube. isolf. tuke. truger. ruodolf. trugeth. asa. armoz. hericha. pertolt. gunner. asa. asa. halbtene. ketel. escel. drukel. dora. drukel. liubene. zure. aslach. alberich. folkerich, selbe. agv. espirn. suuein. toko. eskel. trutth. zure. suuein. trutth. karles. houb[1]. domne. uuista. uto. ture. arnbirn. selbe. sigul. wal. asa. zueri. druget. eskil. bernolt. esa. gunner. tobe. inga. amende. estrit. alesit. tier. faxe. paul. toste. sigeuuart thuoca. tubeta. gurida. asaguth. aslac. ese. zora. zure. ton. tilsammen 165.
   S. 161 deels i margen, deels mellem andre navne uden videre betegnelse: azor. horlac. otto. espirn. matheus. gelidor. zuri. orina. ornivest. margar[2]. truto. guoda. estrit. zora. magnus. wowit. zura. drukil. drugen, eskil. asor. sigiloh. guotmunt. ulaph. trugen. huue. asa. giulfrid. drukil. guota. eskel. grua. zura. esdrid. azor. saxe. esa. astraht. eueli. zure. ulapf. godizo. dhulp. wnich. gudric. bune. karebern. alger, tilsammen 45.
   S. 165 i margen uden bemærkning: friderich. asmuot. gunni. ruqui. bondi. duovi. durestein, to gange, druchin. zurigunt. anunt. suein. zurigunt. silvester presbyter. esdret. ogrim. tuchie. turstein, azer. amunde. finnolf. zuolf. azer. turstein, ontol. asa. asmot. vuolf. Cristina, sur. esgerd. gerpolf. dure. espirn. azer. toua. azer. arngrim. trogod. druchil. hurlang. vuerit. ascot. druogen. vulchel. druogen. espirn. ascatla. buothilt. suster. gunner. tbore. zore. dola. azer. thodder. esdrit. donna, utina. vueturlit. inga. dore. dhuri. thorelf. durstein, guota. siuuart. aua. tilsammen 65.
   S. 168. Hisiant terra. Nu fölge paa begge sider af margen: keiloc. curmaker. arnur. uuigedies. mar. williburga. vvimunder. zurarin. gulzenna. gudemunder. zurrider. zurder. stenruder, gunnor. osâ. tiure. trugiles. trugis. ketil. darri. alf. dola. hemming, zorth. esa. sporri. thola. folkis. sorli. gude. thorkil. zure. zuri. asegut. zure. steini. tuole. aslath. estret. tilsammen 39.
   S. 169 överst paa siden uden videre angivelse: alger, otker. theaph. zrom. thoge. iohannes. thoke. tula. ascotla. zore. asagot. thola. crispin. fin. pero. stanchel. alle. onolf presbyter. tocho. zothors. iohannes. eschil. rverinbertus. zoolf. othbernus. touo. gu°rith. agatha. paulina. margareta. donna, gunner. hitilburgis. gu°ta. ru°e. truguote. tu°la. tilsammen 28.
   S. 171 paa forskjellige steder paa siden: doci. allisi. gotlint. biengebir. elina. holta. hemchil. tula. azur. tustie. vlua. iohan. arncathla. asa. cnuter. agamont. asa. tuba. gutina. cuda. zuridere. dochi. cofri. zurgut. engilbertus presbyter. durchil. azuro. andreas episcopus. cetil. zur. sigetru. asa. holenger. estrico. tuoto. bondo. zorvrid. zore. bonde. docco. cisla. zurto. ascetle. grim. asa. volcmot. seburc. zura. vuoleuric. estrit. alger. vuic. regimot. esgil. asa. drochil, to gange, donna, suein. ruodolf. guda. druogon. tilsammen 56.
   S. 172 oventil uden bemærkning: hespern. osa. tostil. tula. harand. turloug. tougi. domna. turi. amandus. virbirtl. tura. tougi. touga. oker. zuora. gunthere. aschatala. azzer. geteloch. asgud. toua. trugud. estrid. haldan. asa. reuinning. aggi. astrid. truguđ. tuola. osmuod. assur. gera. amandus. tuoua. hulig. dora. domna. bligeld. gunthild. tuggi. geteloug. uto. tuggi. erich. volaf. erbern. orm. truggel. esgel. thome. renğ. uuolf. estrit. zure. touche, vvide. uuagon. regenmuot. asa. tonna. wigēr. toua. suein. esa. cori. inger. wrt. esa. aruui. thurgunt. thurgulis. tola. hauart. thurugunt thorlac. asmot. gerphol. tborolph. lesien. tbort. tola. olaf. olgot. gudfrit. thurgot. toca. thurlot. gundrun. thurloc. tohi. olaf. thura. iburbern. elif. toba. toui. turit. thurę. octhura. besbern. esa. iohan. gutmun. esa. tilsammen 100.

Noter:

1. Stregen over b antyder forkortelsen af ordet houbit, og navnene Karles houbit (Karlshöfði) höre sammen. Jac. Gr.
2. Margareta.