FJ-Litteraturhist.Bd.2 - Hjalmtérs saga ok Ölvis

§ 18. Fornaldarsögur og nogle dermed beslægtede sagaværker
B. Sagaer uden historisk grundlag

9. Hjálmtérs saga ok Ölvis

9. Hjálmtérs saga ok Ölvis findes i Stockh. 30, 4°, og 63, fol. (pap.); udg. i Fas. III1). — Denne saga er i dens nuværende form både med hensyn til fremstilling og stil meget ung, en blanding af ældre og yngre motiver, gamle æventyrminder og fremmede navne, men der er heller ingen tvivl om, at den er en stærk omarbejdelse af en ældre saga, hvad man bl. a. kan se af de gamle rimer over sagaen (jfr. Kölbings Beiträge osv.)2); af disse kan man også se, at sagaens hovedtræk genfindes i den nu eksisterende saga, og disse har i visse henseender en ejendommelig og ikke upoetisk farve. Der findes en mængde vers i sagaen. Den er en dobbelt stemodersaga med forgørelse af jarlebørnene Hörðr og hans søster. Hovedpersonen er Hjalmtér, en søn af kong Inge i Manheimar, samt hans stalbroder, jarlesønnen Ölver. Hovedinteressen knytter sig til Hörðr, der i en træls skikkels tjæner tro og dygtig, indtil han bliver befriet for forgørelsen, samtidig med at hans søster også bliver det, og alt ender i fryd og herlighed. I øvrigt er det ikke nødvendigt at komme nærmere ind på det væv af begivenheder, sagaen nu er opfyldt af. Den oprindelige saga var sikkert ikke yngre end o. 1300.

Noter:
1) Jfr. Ch. N. Gould: The source of an interpolation in the Hjálmtérssaga ok Ölvis i Mod. Philol. VII (1909); forf. vil vise, at § 4—5 beror på lån fra Þorst. s. Vík.
2) Intepolerede er sål. kap. 4—8, hvilket selv uden rimernes hjælp er klart. Også 16—17. Enkelte navne er anderledes i rimerne end sagaen; Inge hersker i Danmark osv. Ligeledes er fremstillingen på mange punkter fornuftigere end i sagaen.