Jónas Kristjánsson biografi

Jónas Kristjánsson

Jónas Kristjánsson

Jónas Kristjánsson (10. april 1924 – 7. juni 2014); islandsk filolog og forfatter, tidligere direktør for Árni Magnússon Instituttet i Reykjavik. På denne post spillede han en central rolle i at få de islandske håndskrifter udleveret fra Danmark til Island, idet han forhandlede med de danske myndigheder på Islands vegne fra 1972-86.

Karriere

Jónas Kristjánsson var lærer på Samvinnuskóli fra 1952-55, arkivar ved Islands Nationalarkiv fra 1957-63 og direktør for Árni Magnússon Instituttet fra 1972-94 (en post han bestred til sin pension i 1994). Årene 1978-79 tilbragte han i Storbritannien. Jónas Kristjánsson var medlem af Det Norske Videnskaps-Akademi.

Værker

Jónas Kristjánsson er bedst kendt for sit arbejde med de islandske sagaer, hvor han især har haft fokus på sagaernes litterære natur, og hvor han har arbejdet med flere stilistiske og syntaktiske problemer. I sin doktorafhandling fra 1972 - Um fóstbræðra sögu - fremførte han nye argumenter for dateringen af Fóstbræðra saga. Han argumenterede for, at sagaen ikke var så gammel som hidtil antaget men at den var relativ ung.

Jónas Kristjánsson udførte et vigtigt redaktionsarbejde i forbindelse med udgivelsen af islandske tekster som Dínus saga drambláta, Viktors saga ok Blávus og dertil et antal sagaer til den store Íslenzk fornrit-serie, i hvis bestyrelse han sad fra 1979. Her stod han for udgivelsen af Svarfdæla saga og havde sammen med Þórður Ingi Guðjónsson det overordnede ansvar for biskupa sögur, ligesom han var medredaktør for den nye 2014-udgave at Den ældre Edda sammen med Vésteinn Ólason.

Jónas Kristjánsson skrev to historiske romaner, hvoraf den ene, The Wide World, foregår i vikingetidens Nordamerika, desuden har han oversat Will Durants The Life of Greece og Arthur Millers Death of a Salesman til islandsk.

Kilde: Engelsk Wikipedia