Turen går til vikingetiden

Boganmeldelse

af Sanne-Marie Ekstrøm Jakobsen (hovedforfatter)
Politikens Forlag, 2017
Pris: DKK 190,-

Vikingetiden — eller måske snarere ideen om vikingetiden — fylder ganske meget i nutiden. Det var derfor oplagt med en samlet guide med henvisninger til landets vikingelokaliteter, og her er den: Turen går til vikingetiden. Bogen udkom i november 2017 og er i det velkendte Turen går til-format (12 x 19 cm) fra Politikens Rejsebøger, der passer perfekt til lårlommen på et par Fjällräven-bukser.

Guiden indledes med en række korte temaartikler skrevet af fagfolk. Artiklerne behandler emner som kilder til vikingetiden og vikingernes skibe, klædedragter, tro, mad og kunst. Herefter følger en omfattede rundtur til steder, der vidner om vikingetiden. Bogen er en vejviser ikke bare til runesten, ringborge og rekonstruktioner, men også til markeder, mjødbryggere og madsteder, der har ladet sig inspirere af vikingerne.

Bogens indhold er af overskuelighedshensyn opdelt geografisk (Jylland i 4 dele, Fyn, etc.), og kortmaterialet gør den velegnet til turplanlægning, hvis man vil på tidsrejse i gamle Danmark. Så skal man alligevel til fødselsdag hos faster Frida i Ferritslev på Fyn, kan et hurtigt opslag i bogen afsløre, at man kan få en lille dosis vikingetid, hvis man fx lægger vejen forbi runestenen i den nærliggende Rønninge Kirke: »Sote satte denne sten ...«

Oplysningerne leveres i et letforståeligt sprog suppleret med mange illustrationer. De enkelte opslag må i sagens natur være kortfattede, men jeg synes, at det er lykkedes helt godt at koncentrere informationerne på den begrænsede plads. Samlet set fremstår bogen som et nyttigt opslagsværk, der nok særligt henvender sig til nye interesserede, men som også mere erfarne ‘vikingetidsjægere’ kan have god gavn af.

Afslutningsvis et par smårettelser til 2. udgave: Ringborgen Aggersborg og gravpladsen ved Højstrup ligger ikke i hhv. Vesthimmerland og Thy. De er vigtige vikingelokaliteter i det skønne Hanherred, hvor denne anmelder bor

Jesper Lauridsen, 25. januar 2018