Den kastrerede hest

Den hellige biskop Torlaks jærtegnsbog

Den kastrerede hest

Tekstgrundlaget for denne oversættelse er Hið íslenska bókmenntafélag: Biskupa sögur, København, 1858

Der skete også det, at en mand havde en god, ung hest, som han lod kastrere. Men hesten blødte slemt, og derefter fik den en svær byld, og hele hestens bug svulmede sådan op, at den ikke kunne tage føde til sig, og der strømmede betændelse ud, og der opstod så stort et hul, at en mand kunne stikke sin knyttede næve derind, og til sidst gik der forrådnelse i bugen. Hele forhuden blev skåret af hesten, og der syntes ikke at være noget håb om, at den ville overleve. Derefter lovede manden, der ejede hesten, at give den salige biskop Torlak halvpart i hesten, såfremt den kom sig. Han førte siden hesten bort, og det var et vældigt uvejr. Men den salige biskop Torlak plejede sin hest sådan, at den efter en halv måned var fuldstændig helbredt og også havde forhuden på som andre kastrerede heste. Manden, der havde afgivet løftet, frikøbte siden om foråret hesten og indfriede efter biskop Pauls råd således sit løfte vel, og man takkede Gud og den salige biskop Torlak for dette mirakel.