Huldebruddet

Norske folkesagn og eventyr

Huldebruddet

Oversat fra norsk af
Anker Eli Petersen

Hulden boede i Huldebruddet, og på dage hvor der var tæt tåge, Huldetåge, kom hun frem fra bruddet. En søndag for længe siden var de voksne på gården i kirke. Ude lå en tæt tåge, Huldetåge, men ungerne var alligevel ude og legede. De syntes at det var sjovt at lege gemmeleg i tågen. Midt under den vilde leg kom en usædvanlig smuk kvinde til syne. Hun lokkede børnene med sig ind i Huldebruddet og låste døren. Børnene kom aldrig tilbage igen.
   Hulden i Huldebruddet havde selv børn. Tolv sønner havde hun, og alle havde de navne - Bedste kunne remse alle navnene, men selv husker jeg ikke flere end seks af dem, siger Gudrun Berge. De sønner som jeg husker navnene på er: Einar, Meinar, Steinar, Thomas, Tolleiv og Tore.
   På Malkenes er der også et sted som kaldes Huldakne. Om dette sted kunne Gurianna fortælle, at før i tiden, da stenene var bløde, da havde Hulden siddet på knæ der.
   Gudrun og Magda fortæller, at da de var små, satte de sig på knæ i aftrykket efter Hulden for at måle hvor store deres knæ var i forhold til Huldens.

Kilde: Gudrun Berge, Magda Hansen. Gurianna Larsdotter Malkenes (1868-1965) kunne mange fortællinger om hulden. Præsenteret i 1997 af Ingelin Røssland i lokalbladet 'Tysnes'.