Emil Birkeli biografi

Fra heimskringla.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Velg språk Norrønt Islandsk Norsk Dansk Svensk Færøysk
Denne teksten finnes på følgende språk ► Norsk.gif


Emil Birkeli (1877 - 1952).
Biografisk oversigt

Emil Birkeli
(1877 - 1952)


Otto Emil Birkeli (1877 - 1952) var en norsk misjonær og forsker innen religion og misjon. Han er kjent for sin brede faglige tilnærming, og hans arbeid omfattet også etnografi og psykologi. Birkeli ble uteksaminert fra Misjonsskolen i Stavanger i 1902.

I løpet av studietiden i Stavanger spilte Birkeli en nøkkelrolle i opprettelsen av organisasjonen De Unges Misjon. Denne organisasjonen førte til etableringen av mange lokale grupper over hele landet etter stiftelsen i Stavanger.

I 1903 reiste Birkeli til Madagaskar som misjonær for Det Norske Misjonsselskap, hvor han arbeidet frem til 1919. Den norske misjonen på Madagaskar hadde startet i 1874 og var godt etablert da Birkeli ankom. Han deltok i mange byggeprosjekter og jobbet for å etablere en selvstyrt kirke i Madagaskar, og arbeidet for å gjøre de lokale myndighetene selvhjulpne.

Birkeli forsket aktivt på madagassiske dialekter og kultur og fikk stor anerkjennelse for sitt vitenskapelige arbeid, inkludert medlemskap i det madagassiske vitenskapsakademi. Han ble den første nordmannen som oppnådde en doktorgrad uten å ha eksamen artium.

Som forfatter og foredragsholder hadde Birkeli stor betydning for misjonsarbeidet og kontakten med misjonsforeninger over hele landet. I 1923 begynte han som lærer ved Misjonsskolen i Stavanger, og samme år ble han forstander ved skolen. Han redigerte også Norsk Misjonstidende, som i 1927 hadde rundt 20 000 abonnenter.

Birkeli var en viktig formidler og bidro betydelig til misjonsbevegelsen i Norge. Hans verk "Fedrekult i Norge. Et forsøk på en systematisk-deskriptiv fremstilling" (1938), utg. 1943 som Fedrekult, var en avhandling for den filosofiske doktorgrad. Hans studier av folkereligiøsitet la grunnlaget for forståelsen av religionshistorie. Gjennom sin forskning på fedredyrkelse på Madagaskar, fikk han inspirasjon til å studere norrøn religion og dens sentrale rolle i dagliglivet. Dette resulterte i tre større avhandlinger: "Høgsætet. Det gamle ondvege i religionshistorisk belysning", "Fedrekult i Norge. Et forsøk på en systematisk-deskriptiv fremstilling" (doktoravhandling), og "Huskult og hinsidighetstro. Nye studier over fedrekult i Norge".

Kilder

  • Weihe, Hans-Jørgen Wallin: Emil Birkeli i Store norske leksikon.
  • Laugerud, Tore: Emil Birkeli i Norsk biografisk leksikon.