Huldrekøer i Årbømarka

Norske folkesagn og eventyr

Sagn fra Fitjar i Sunnhordaland

Oversat fra norsk af
Anker Eli Petersen

Årbømarka strækker sig fra enggården (indmarken) og op mod udmarken. Her var der en hulde som stjal køer år efter år. Da forsvandt bæsterne uden af efterlade det mindste spor.
   Ola Arbø f. 1804 var engang oppe i marken for at se til sine bæster. Da så han nogle velnærede fine bæster som var grå i farven. Han tænkte med det samme at det var huldrekøver. Han vidste, at hvis han fik kastet stål over en af køerne, ville det blive en god ko i båsen. Han kom så tæt på koen, at han skulle til at kaste øksen over den, men uheldigvis, så snublede han i det han skulle til at kaste. Og da han rejste sig igen, var bæsterne borte, som sunkne i jorden. Så det blev ingen huldreko i båsen hos Ola.

Kilde: Dette sagn blev fortalt i 1950 av Gurine Hovstad, f. 1873. Nedskrevet af Arne R. Tislavoll, Fitjar 1998.