Husfruen der blev advaret af et genfærd

Marialegender

Frá húspreyiu einni

Tekstgrundlaget for denne oversættelse er C. R. Unger: Maríu saga, Christiania, 1871

Det fortælles, at det i byen Rom dagen før den første Mariamessedag[1] skete, at en husfrue havde været til messe og skulle hjem. Og da hun gik på vej hjem, fik hun øje på en modgående kvinde, som var død 12 måneder forinden dér i Rom. Da hun genkendte hende, der kom hen imod hende, og vidste, at kvinden var død, blev hun meget bange. Da sagde den døde kvinde: »Du skal ikke være bange!« Så spurgte husfruen denne døde kvinde, hvordan hun havde det. Hun svarede: »Jeg har hidtil måttet udstå svære pinsler for de synder, som jeg glemte at bekende. Og jeg befandt mig i en stor dal sammen med mange andre mennesker, og på den ene side af denne dal var det så koldt, at alle, som var dér, frøs, og på den anden side brændte der ild. Men i dag kom fru Sankt Maria derhen i nærheden og befriede mig derfra sammen med en større skare af mennesker, end der bor her i Rom, og hun førte os til et skønt sted og bad os vente dér, indtil hun skulle følge os derfra og til et endnu herligere sted. Og hun lovede, at det snart ville ske. Men jeg har opsøgt dig for at fortælle dig om noget, som du har glemt og ikke fortalt præsterne,« og hun sagde, hvilken synd det drejede sig om, »— men hvis du nu oprigtigt angrer dette, så er du sikret et hvilested efter din død, som vil indtræffe, når der er gået 12 måneder fra i dag.« Da den døde kvinde havde sagt dette, forsvandt hun. Husfruen fortalte om denne åbenbaring og gjorde god bod for sin brøde, og hun døde på den dag, som kvinden havde forudsagt hende.

1. 15. august.