I begyndelsen var skriget (Henning Kure)

Henning Kure (f. 1953)

Henning Kure
I begyndelsen var skriget
– Vikingetidens myter om skabelsen

Om bogen

I begyndelsen var skriget. Ikke ordet, det færdige resultat, men skriget, det råstof der kan skabes til ord. Forskellen er enorm. Begyndte verden med guddommelig fuldkommenhed, hvorfra det kun kunne gå ned ad bakke, eller med et potentiale der bestandig skal tilvirkes og udfoldes? Og hvilket syn på verden, mennesket og tilværelsen kommer der ud af så forskellige begyndelser?

I begyndelsen var skriget er et øjenåbnende bud på en ny forståelse af vore forfædres mytologi. De fleste mennesker har en idé om at vikingerne inddelte deres verden i godt og ondt, aser og jætter, som bekrigede hinanden. Det er Snorri Sturlusons 1200-tals Edda der ligger til grund for denne opfattelse. Men Snorri var kristen og havde en kristen dagsorden med sine genfortællinger. Henning Kure bevæger sig bag om Snorri og befrier de gamle myter for tolkninger, som vikingerne selv næppe ville have genkendt. I stedet får vi et muligt oldnordisk syn på verden, mennesket og livet, der sætter de gamle myter i et helt nyt lys.

Fra bogen

“Den nordiske mytologi som den er fremstillet i Snorris Edda, adskiller sig på væsentlige punkter fra sit kildemateriale, mytekvadene. Men det skyldes som nævnt ikke at Snorri selv opfinder myter. Stort set alle brikkerne til hans mytologi kan findes enten i samtidens kristne lærdom eller i overleverede mytekvad vi kender fra andre kildeskrifter. Han har bare sat disse brikker sammen ud fra sit eget, kristne verdenssyn til en ny, mytologisk helhed. Det eneste Snorri reelt opfinder, er sammenhængen.

I denne bog har jeg skilt Snorris puslespil ad igen. Sorteret brikkerne i hvad jeg mener er hedenske og kristne – og så en bunke der kan være begge dele. De af de hedenske brikker vi kender fra andre kilder – fra mytekvadenes vers – har jeg forsøgt at samle igen ud fra de grundlæggende idéer som kvadene ser ud til at indeholde i sig selv. Resultatet er måske bare mit puslespil, min nye helhed. ‘Hennings Edda’. Men den er i det mindste samlet ud fra en anden dagsorden end Snorris. Den forsøger ikke at vise hedenskab som en forløber for kristendom, men som et selvstændigt verdenssyn. Det kunne være en model af hvordan de hedenske nordboeres eget puslespil muligvis kunne have set ud på et eller andet tidspunkt i den førkristne periode, et eller andet sted i Norden. Og en model af denne type er nok det tætteste på en hedensk tankegang vi nogensinde kan komme.”

Om forfatteren

Henning Kure, er mytolog og autodidakt filolog i det norrøne sprog, og han er også forfatter til tegneserien Valhalla. Henning Kures forskning i nordisk mytologi har resulteret i adskillige akademiske artikler samt bogen I begyndelsen var skriget, der udkom første gang i 2010.

Bestil bogen her

Titel: I begyndelsen var skriget – Vikingetidens myter om skabelsen
Forfatter: Henning Kure
ISBN: 9788743054887
Sidetal: 356
Sprog: dansk
Pris (fysisk bog): Kr. 269,-
Pris (e-bog): 149,-
Først udgivet: Gyldendal 2010
Genudgivet: Heimskringla Reprint 2023
Anmeldelser 2010: Politiken: ★★★★★ Jyllands-posten: ★★★★★

Mere af samme forfatter på Heimskringla

Henning Kure: Emblas Ask, 2001
Henning Kure: Den bedste oversættelse af Vølvens Spådom, 2002
Henning Kure: Geden, hjorten og Læráðr – eller hvordan man befrier nordisk mytologi fra Snorris Edda, 2006

Om Heimskringla Reprint

Heimskringla Reprint er en serie genudgivelser af bøger, som ikke længere er tilgængelige, hovedsageligt norrøne (oldislandske) kildetekster og baggrundsmateriale for disse. Serien udgives som en del af det fællesnordiske projekt Heimskringla – Norrøne Tekster og Kvad, hvis formål er at formidle norrøn litteratur. Projektets hjemmeside – www.heimskringla.no – er i dag den største database med norrøne tekster på internettet.