Marra - Maren

Færøske Folkesagn og Eventyr

Marra - Maren

Oversat fra færøsk af
Anker Eli Petersen

Maren er en trold som ligner den smukkeste pige. Om nætterne, mens folk ligger og sover, kommer hun ind og lægger sig på dem og trykker dem så hårdt for brystet, at de hverken kan trække vejret eller kan røre sig. Hun stikker sine fingre ind i munden på dem for at tælle tænderne, og hvis det lykkes for hende at få dem talt, mister manden ånden og bliver straks livløs. Man skal derfor forsøge at få maren væk fra sig, og hvis man er i stand til at råbe: Jesus! så må hun flygte, og forsvinder hurtigst muligt.
   Man kan ligge tilsyneladende fuldstændig vågne og se maren komme ind mod sengen og lægge sig på overdynen, men kan da intet gøre for at forsvare sig imod hende. Om aftenen kan hun godt være inde i stuen, uden at man kan se hende. Men det kan man finde ud af ved at tage en kniv, pakke den ind i en klud eller et sokkebånd og føre den fra den ene hånd til den anden, tre gange rundt om sig selv, mens man fremsiger:

Mare, mare minne,
hvis du er herinde,
husker du det slag
som Sigurd Sigmundssøn gav dig
på granebenet engang.

Mare, mare minne,
hvis du er herinde,
så skal du gå udendørs,
slæbe tang og grønsvær,
og alt som er herinde.

Hvis nu kniven ligger inde i kluden eller båndet, når du har viklet den op igen, så er maren inde. Så må du vikle kluden eller sokkebåndet om kniven igen to gange, og gøre det samme igen for at få maren ud.
   En anden effektiv måde at forhindre maren i at komme op i sengen, er at vende skoene når du lægger dig, og stille dem således, at hælen kommer til at vende mod sengen og tæerne ud over gulvet. Da skal det ikke være nemt for hende at komme op i sengen.