Medieomtaler og pressemeldinger

Fra heimskringla.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Facebook 2.png Besøk oss på facebook    Twitter.png Følg oss på twitter

Norsk.gif

Engelsk.gif


Medieomtaler og pressemeldingerSamlaget 26.04.2017

Pris til trioen bak heimskringla.no

Sokneprest Alfred Andersson-Rysst fond er ein pris med to siktemål. Annakvart år går prisen til nokon som gjer eit godt arbeid for å styrke banda mellom Norge, Færøyane og/eller Island, og annakvart år går prisen til unge forfattarar som skriv på nynorsk. I år er det ein trio som har styrka banda mellom Noreg og Island, så vel som resten av det nordiske språkområdet, som skal heidrast.

Jón Júlíus Sandal, Carsten Lyngdrup Madsen og Jesper Lauridsen har arbeidd med nettsida heimskringla.no, ei nettbasert samling av nordiske kjeldetekstar som primært består av eddadikt, sagalitteratur og skaldekvad, sekundært av bakgrunnsmateriale. Saman med gode hjelparar har dei bygd opp det som har blitt den største databasen over oldnordiske tekstar.

Alt arbeidet er frivillig og baserer seg på ei oppfatning av at tekstane, som del av den felles kulturarven vår, bør vere fritt tilgjengelege for alle. At ein frå alle verdshjørne kan gå inn og lese over 5100 titlar på norrønt og dei moderne nordiske språka utan å betale, er takka vere ein heilt ekstraordinær innsats av desse tre mennene. Idealismen og den inderlege interessa til ein pedagogisk leiar i Oslo kommune, ein lærar på Haderup Skole på Midtjylland og ein brenneriarbeidar på Nordisk Brænderi nord på Jylland er framifrå døme på ånda som held kulturen gåande.

Heimskringla var tidleg ute med folkefinansiering for å skaffe inntekter, og vi er heilt sikre på at dei 10 000 kronene som knytt til denne pristildelinga, kjem til å bli direkte omsett i endå fleire kvalitetssikra tekstar på nett, til glede for lek og lærd. Dessutan håpar at denne pristildelinga gjer at fleire får auga opp for dette prosjektet og den frivillige innsatsen som ligg bak. Alle som set pris på mellomalderlitteratur, nordisk språkfellesskap og ekte dugnadsånd er dykk stor takk skuldig!

Prisen blir delt ut torsdag 27.april på årsmøtet til Litteraturselskapet Det Norske Samlaget og er på 10.000 kr.Medieval Histories 08.02.2014

Omtale av heimskringla.no på nettsidene til magasinet Medieval Histories: HeimskringlaLevende Historie 06.01.2012

Omtale av heimskringla.no på nettsidene til magasinet Levende Historie: Heimskringla.no runder 3000 dokumenterLogo 1.png

Pressemeddelelse 31.12.2011

Pressemeddelelse fra »Kulturformidlingen Norrøne tekster og kvad«

Projektet Heimskringla.no — Norrøne tekster og kvad har nået en ny milepæl og passerer 3000 dokumenter.

Det nordiske projekt Heimskringla.no udvider stadig samlingerne af norrøne kildetekster og folkloristisk materiale og har nu passeret 3000 unike dokumenter. Projektet, som til nu er blevet drevet uden offentlig støtte, er baseret på frivillig arbejdskraft og har til formål at formidle norrøn (oldnordisk) litteratur via internettet.

Foruden kildetekster på originalsproget kan man læse forskellige oversættelser til de moderne skandinaviske sprog af skjaldekvad, islændingesagaer, kongesagaer, eddadigte, Snorres Edda m.v. Projektet rummer også klassiske videnskabelige tekster, lovtekster og andet baggrundsmateriale og i tillæg et voksende billedarkiv over nordiske fortidsminder og historiske steder.

»Norrøne tekster og kvad« ledes i fællesskab af den i Norge bosatte islænding Jon Julius Sandal og de to danskere Carsten Lyngdrup Madsen og Jesper Lauridsen. Disse tre og yderligere en håndfuld frivillige — ligeledes ulønnede — medarbejdere har indscannet, konverteret og korrekturlæst den største søgbare samling af norrøne tekster, der findes på nettet.


Projektet findes på adressen www.heimskringla.no og på Facebook: Facebook 2.png Besøg os på facebookWessobrunner.jpg

Kulturverk.com - KULTURVERK magasin for kultur og natur 06.05.2011

Wessobrunner Gebet – Oldhøytysk bønn med røtter til førkristen tid.

Omtale i KULTURVERK magasin for kultur og natur av Carsten Lyngdrup Madsens oversettele av Wessobrunner Gebet til dansk på Heimskringla.no.

Les omtalen på: Kulturverk.comNorden nu 04.10.2009

Foreningen Nordens blad, Danmark: Norden nu Nr. 4 - oktober 2009 s. 22.Logo 1.png

Pressemelding 24.04.2009

Pressemelding fra Kulturformidlingen norrøne tekster og kvad

Prosjektet «heimskringla.no» utvider tekstsamlingene og åpner ny database.

Det nordiske internettprosjektet «Heimskringla», også kjent som «Norrøne tekster og kvad», utvider tekstsamlingene og åpner i dag en ny database. Den nye databasen bygger på Wiki-teknologien og prosjektet har fått et mer oversiktlig og brukervennlig oppsett. Prosjektet som har til formål å formidle norrøn litteratur på nettet er basert på frivillig innsats og drives uten offentlig støtte.

I tillegg til norrøne kildetekster vil en finne ulike oversettelser til nyere skandinaviske språk, klassiske vitenskapelige tekster og annet bakgrunnsmateriale. I hovedsak eldre materiale fra før 1900. Prosjektet har en digital spørrekasse der publikum kan stille relevante spørsmål. Av nye prosjekter under utvikling finner en bl.a. Finnur Jónssons «Den norsk-islandske skjaldedigtning» og en norsk oversettelse av Eddadiktene etter utgave av Gustav Antonio Gjessing fra 1899, samt en biografisk oversikt. Fra før finnes både Snorres Edda og eddadiktene i flere ulike oversettelser, i tillegg til et stort utvalg norrøne skaldekvad, rímur, islendingesagaer, fornaldersagaer og kongesagaer. I alt nærmere 1700 unike tekster. Databasen inneholder også en fyldig oversikt over eksterne nettressurser, et såkalt e-bibliotek.

Prosjektet «Norrøne tekster og kvad» har domene i Norge og ble grunnlagt av islendingen Jon Julius Sandal i 2002 som sammen med sin danske partner Carsten Lyngdrup Madsen og den færøyske kunstneren Anker Eli Petersen, samt en håndfull frivillige, har bygget ut den største søkbare samlingen med norrøne tekster på nettet.Old Norse News 01.08.2008

Omtale om heimskingla-prosjektet i nettmagasinet Old Norse News av professor Chris Abram (Department of Scandinavian Studies, University College London): Website Watch: Heimskringla.noLokalavisen Groruddalen 04.10.2007

Intervju med Jon Julius Sandal i Lokalavisen Groruddalen: Urnorsk kultursprederRÚV 12.05.2007

Intervju med Jon Julius Sandal i islandsk radio (RÚV1) om Heimskringla-prosjektet: Laugardagsþátturinn 12. mai 2007RÚV 07.02.2007

Intervju med Kjell Tore Nilssen i islandsk radio (RÚV) om hans oversettelser av fornaldersagaene: Noregur: menntaskólakennari þýðir fornaldarsögur (opptaket er ikke lenger tilgjengelig)Aust Agder Blad 30.01.2007

Intervju med Kjell Tore Nilssen i Aust Agder Blad om hans oversettelser av fornaldersagaene: SagaoversetterenSpråknytt 4/2006 (s. 29)

Omtale av heimskringla.no i Språkrådets avis Språknytt nr. 4 2006: Språk på nettNettmagasinet forskning.no 20.06.2006

Omtale av heimskringla.no og intervju med prosjektleder Jón Júlíus Filippusson i nettmagasinet forskning.no. forskning.no er initiert av Norges forskningsråd, og eies av en rekke sentrale norske forsknings- og utdanningsinstitusjoner: Idealister får Edda på nettetNettavisen Neste Klikk 20.06.2006

Omtale av heimskringla.no i nettavisen nesteklikk.no: Ein som gjer noko av kjærleikITavisen.no 20.06.2006

Omtale av heimskringla.no i nettavisen ITavisen.no: Legger Edda på nettPressemelding 05.06.2006

Pressemelding fra Kulturformidlingen norrøne tekster og kvad

Prosjektet «Norrøne tekster og kvad» har nådd en ny milepæl og passerer 1000 dokumenter.

Det norske internettprosjektet «Norrøne tekster og kvad» som åpnet for publikum i fjor utvider stadig sine samlinger av norrøne kildetekster og folkloristisk materiale og har nå passert 1000 unike dokumenter. Prosjektet som til nå er blitt drevet uten offentlig støtte, er dugnadsbasert og har til formål å formidle norrøn litteratur på nettet. I tillegg til kildetekster på originalspråket vil en kunne finne ulike oversettelser til nyere skandinaviske språk, klassiske vitenskapelige tekster og annet bakgrunnsmateriale. Bl.a. Snorres Edda og Eddadiktene i flere ulike oversettelser, norrøne skaldekvad, islendingesagaer og Snorres kongesagaer. Prosjektet har også lagt ut en god del artikler og folkloristisk materiale fra alle de nordiske landene, færøyske ballader og middelaldertekster.

Prosjektet «Norrøne tekster og kvad» ledes av islendingen Jón Júlíus Filippusson som sammen med danske Carsten Lyngdrup Madsen, den færøyske kunstneren Anker Eli Petersen samt et håndfull frivillige, har bygget ut den største søkbare samlingen med norrøne tekster på nettet.

Besøksadresse: www.heimskringla.no

Informasjon på alle nordiske språk i tillegg til engelsk, tysk, spansk og russisk.Illustrert Vitenskap - Historie Nr. 6-2006

Omtale av heimskringla.no i Illustrert Vitenskaps nye magasin Historie, norsk og dansk utgave. Av en eller annen merkelig grunn blir prosjektet referert til med en "kortlink" til den danske informasjonssiden (www.kortlink.dk/2kbp).

Iv-historia-nr-6-2006.png