Niðagrísur (dansk)

Færøske Folkesagn og Eventyr

Niðagrísur (dansk)

Oversat fra færøsk af
Anker Eli Petersen

Niðagrísur er lille, tyk og rund, som et lille svøbelsesbarn eller et stort garnnøgle, med mørkebrun lød. Den siges specielt at findes hvor uægteskabelige børn er dræbt og begravet uden at have fået et navn. Den ligger og tumler for fødderne på mænd for at de skal fare vild. Hvis den smutter mellem benene på folk, lever vedkommende ikke året ud.
   I engen ved bygden Skáli på Eysturoy står en sten som kaldes Loddasasteinur. Der lå ofte en niðagrísur for fødderne af folk som færdedes der efter mørkefald. En mand, som engang gik der og blev generet af niðagrísur, blev irriteret og sagde da: "Den Loddasen", og da gravede den sig ned i jorden ved stnen og blev aldrig set siden, for da havde den fået et navn.