Sendibítr (Jórunn skáldmær)

Skjaldekvad

Jórunn skáldmær

Sendibítr

Oversættelse: C. C. Rafn (1827)

Mangler
[Finnur Jónsson gengiver strofens indhold således: Fyrsten rødfarvede ofte våbnene i de slettes blod; folk pådrog sig kongens vrede; bygninger sank i grus for flammerne.]

2.
Haarfagre Konning Harald
Halfdans Krigsfærd spurgte,
Denne Gjerning tykkes
Drotten sort at være.

3.
Mangler
[Finnur Jónsson gengiver strofens indhold således: Thi heltenes mægtige konge beredte sig til at glæde sig, da krigerne vovede at rødfarve spydene i blod.]

4.
Mangler
[Finnur Jónsson gengiver strofens indhold således: Hvor kender to meget gavmilde (raske) fyrster nogen hæderfuldere forfremmelse ydet krigerne, end (den som) de modige fyrster ydede mændene for den klartskuende Sindres lovdigt; kongens sorg (årsag til vrede) fjærnedes.]

5.
Mangler
[Finnur Jónsson gengiver strofens indhold således: Krigeren fremsagde (fuldførte) Haralds kraftige digt; Guttorm fik også en god løn for det fremsagte dig af fyrsten; krigeren gjorde ende på de meget kraftige fyrsters strid; før havde de to kongers hære forberedt sig til kamp.]

Kilder:

1. Oldnordiske Sagaer - Kong Olaf Tryggvesøns Saga, Bind 1-3, oversatte af C. C. Rafn, København, 1826-27
2. Finnur Jónsson: Den norsk-islandske Skjaldedigtning, Bind 1-2, København, 1912-15

Titel, disposition, strofernes nummerering og evt. indskudte bemærkninger følger Finnur Jónsson. De steder, hvor oversætteren har udeladt en strofe, er Finnur Jónssons udgave af strofen indsat. (Dette er altid markeret tydeligt.)

Finnur Jónssons oversættelse er strengt taget mere en parafrase end en oversættelse, idet kenninger som regel gengives med et enkelt ord. Kvadets indhold går forud for dets form. Jónssons eget mål var, at den danske oversættelse skulle "være til praktisk nytte."