Spindende bjergkoner

194. Imellem Fårup og Kjærbøl er der en Skjelgroft med en Spang over, og der har nok været et Dige lige paa den sønderste Side af Grøften, for Stedet kaldes endnu Kjelds Dige. Her skal en Kone sidde og spinde om Natten.
Mads Hansen, Fårup.

195. Nede ved Skjelbækken imellem Bendstrup og Termestrup der skal sidde en Kone og spinde.
Rasmus Thomsen, Hvilsager.

196. Der er et bitte Stykke firkantet Hede her i Vester fra os, noget Skratning, der kaldes Lingkjær, der har de hørt en Rok, som har snurret, og set en Jomfru, der spandt paa den.
Maren Primdal, Navtrup.

197. I Meldbakkeme mellem Nørre-Tranders og Uttrup sidder en Kone ved Nattetid og spinder. Folk var bange for at komme der forbi og høre hende sidde og spinde der.
Lærer Joh. Chr. Bendix, Terndrup.

198. Paa Tvedegaards Mark var en Høj, og mange blev forvildede ved at gaa forbi den ved Nattetid. Konen paa Gaarden kom en Aften der forbi, og da kunde hun høre en Kvindestemme, der sang henne ved Højen. Saa søgte hun helt derhen for at høre, hvad det var. Da sang det:
   "Jeg spinder, og jeg tvinder til Maren paa Tved, men hun véd ikke, hvem jeg spinder til."
   Tillige hørte hun en Rok, der snurrede, og hun saa en lille Kone, der sad og spandt. Det var vel den Kones Spinden, der forvildede Folk.
Gartner Johansen, Jelling.

199. Vest og Nord for min Gaard ligger der to store Høje. Den ene at dem, der ligger paa Anders Koldings Mark, har været beboet af en Ellekone, som sad og vævede. Folk, som gik om derved om Aftenen, kunde tydelig høre, at hun slog Skytten ind, og derefter slog tre Skrald med Slæberen hver Gang.
   I den anden Høj, som ligger paa Jakob Fjendbos Mark, boede der en Bjærgmand, som var Smed, Folk kunde ogsaa altid ved Nattetid høre, at han smedede.
   Fremdeles saa Folk, at disse to Naboer tit kom sammen, saa det let kunde skjønnes, at de kom rigtig godt ud af det med hinanden. Men det var nok Ellekonen, der mest besøgte Bjærgmanden.
Morten Jeppesen, Tovstrup.