Trøllanes (Troldenæs)

Færøske Folkesagn og Eventyr

Oversat fra færøsk af
Anker Eli Petersen

Trolde opsøger efter sigende gerne menneskenes huse, især når de står tomme. I Borgardal på Mykines østside står et hus, som fårehyrderne brugte til at overnatte i, når de skulle vænne fårene til finde tilflugtssteder under snestorme, eller hjælpe dem mens de stod indesneet et eller andet sted.
   En nat var der en fårehyrde ude i Borgardal som blev overrasket af en voldsom byge. Han besluttede derfor at søge tilflugt i huset, men da han nærmede sig, kunne han høre larm og støj fra det. Han sneg sig frem til vinduet, kiggede ind og opdagede at huset var fuldt af trolde som morede sig, dansede og sang:

"Trum, trum, tralalei,
det er koldt i fjeldene hos troldene,
så er der bedre i huset på bakken
på Skálavøllum.
Trum, trum, tralalei,
dans nu tæt ved døren."

Endnu værre skal det have været i Trøllanes, den nordligste bygd på Kallsoy. Der kom troldene vrimlende fra alle verdenshjørner hver eneste Hellig tre Kongers nat. Der var så mange trolde, at folk i bygden måtte flygte til Mikladal og overnatte der, mens dette herskab hærgede Trøllanes. Det er disse begivenheder som har givet bygden sit navn: Trøllanes (Troldenæs).
   Engang skete dog det, at en gammel kælling ikke var i stand til at flygte sammen med resten af bygdens folk. Hun var nødt til at blive hjemme Hellig tre Kongers nat og lagde sig under bordet i dagligstuen, for at troldene ikke skulle opdage hende.
   Hen imod aften, så hun at troldene begyndte at strømme ind i huset, og de var så mange, at hun ikke kunne tælle dem. De begyndte med det samme at holde fest og støj, men da festen gik på sit højeste, begyndte kællingen at skrige af skræk under bordet:
   "Jesus nåde mig!"
   Da troldene hørte det velsignede jesusnavn, som de alle frygter og hader, begyndte de at hyle op og sagde:
   "Giðja lavede splid i dansen!"
   Derpå flygtede de fra huset, og siden dengang har de ikke turdet vende tilbage for at genere bygden.
   Da bygdefolket kom hjem fra Mikladal, forventede de at finde Giðja død, men hun var i live og kunne fortælle dem hvordan det var gået til med troldene.