V. Kampen i Havsfjorden

Oldnorsk lesebok for begynnere

Stedsadverbier på -an betegner hvorfra; norðan nordenfra, sunnan sønnenfra, austan østenfra, innan innenfra, ofan ovenfra; fyrir norðan nordenfor; fyrir innan innenfor; bæði - ok, både - og.

Haraldr konungr bauð[1] út leiðangri miklum[2] ok dró[3] saman skipaher, stefndi til sín liði víða um land. Hann fór ór Þrándheimi ok stefndi suðr í land. Hann hafði þat spurt, at herr mikill var saman dreginn um Agðir ok Rogaland ok Hǫrðaland ok víðar,[4] bæði ofan af landi ok austan ór Vik, ok var þar mart stórmenni[5] saman komit ok ætlaði at verja land fyrir Haraldi konungi. Haraldr konungr helt norðan liði sínu.[6] Hann hafði sjálfr[7] lið mikit ok skipat[8] hirð[9] sinni. Þar var í stafni[10] Þorólfr Kveldúlfsson ok Bárðr hvíti ok synir Berðlu-Kára,[11] Ǫlvir hnúfa ok Eyvindr lambi; en berserkir konungs tolf váru í sǫxum.[12] Fundr[13] þeirra varð suðr á Rogalandi í Hafrsfirði.[14] Var þar hin[15] mesta[16] orrusta er Haraldr konungr hafði átt, ok mikit mannfall. Lagði konungr framarla[17] skip sitt, ok var þar strǫngust[18] orrustan; en svá lauk,[19] at Haraldr konungr fekk sigr. En þar fell Þórir haklangr, konungr af Ǫgðum;[20] en Kjǫtvi hinn auðgi[21] flýði ok alt lið hans þat er uppi stóð,[22] nema[23] þat er til handa gekk[24] eptir orrustuna. Þá er kannat[25] var lið Haralds konungs, var mart[26] fallit, og margir váru mjǫk sárir.[27] Þórólfr var sárr mjǫk, en Bárðr meir, ok engi[28] var u-sárr á konungsskipinu fyrir framan siglu,[29] nema þeir er eigi bitu járn,[30] en þat váru berserkir konungs. Þá lét[31] konungr binda sár manna sinna,[32] ok þakkaði mǫnnum framgǫngu sína[33] ok veitti[34] gjafir,[35] ok hét[36] þeim at auka virðing[37] þeirra. Þá[38] orrustu átti Haraldr konungr síðast innanlands, ok eptir þat fekk hann enga viðstǫðu,[39] ok eignaðist hann síðan land alt.

Neste tekst

1. bød.