Ølbrygningen på Reykir

Den hellige biskop Torlaks jærtegnsbog

oversat af Jesper Lauridsen

Heimskringla.no

Tekstgrundlaget for denne oversættelse er Hið íslenska bókmenntafélag: Biskupa sögur, København, 1858

På den gård, der hedder Reykir, blev der som på mange andre steder denne sommer brygget øl forud for biskop Pauls besøg, og gæren blev tilsat brygget, og alt blev gjort med megen omhu. Da ville gæringen ikke gå i gang, og gæren viste sig at være ubrugelig. Man forsøgte alt, hvad man kunne komme i tanker om, men øllet gærede ikke alligevel, og sådan stod det på i adskillige dage, og de fleste mente, at det hele sandsynligvis ville gå til spilde. Da påkaldte husfruen, som havde ansvaret for opgaven, den salige biskop Torlak og bad ham om at hjælpe dem på den ene eller anden måde. Og da hun havde afsluttet sin bøn, begyndte en god og tilstrækkelig gæring straks i karret, og det blev til det bedste øl, og de folk, som havde forstand på den slags, fandt, at dette var det skønneste mirakel.