Angrvadil

Fra heimskringla.no
Hopp til: navigasjon, søk
Har du husket å støtte opp om ditt favoritt kulturprosjekt? → Bli en Heimskringla-venn og gi et bidrag til Heimskringla.no.

Velg språk Norrønt Islandsk Norsk Dansk Svensk Færøysk
Denne teksten finnes på følgende språk ► Norsk.gif


ANGRVADIL

Sagaene om Torstein Vikingsson & Fridtjov den frøkne

Utgivers omtale


ANGRVADIL
Sagaene om Torstein Vikingsson og
Fridtjov den frøkne

Saga Bok, 2012
144 sider, innbundet
Pris: NOK 329,-
ISBN: 978-82-91640-58-7
Oversatt av Edvard Eikill
Illustrasjoner av Erik Evensen
Passer for ungdom/voksne

Instantly I was lifted into huge regions of northern sky. I desired with almost sickening intensity something never to be described — C. S. Lewis (Narnia-serien)


Sitatet over beskriver den kjente forfatterens første møte med sagahelten Fridtjov, som har overlevd århundrene i en skikkelse som blander Askeladden og Tolkiens Aragorn, mytenes tapre ridder og den maskerte norrøne guden Odin.

Fortellingen har sitt opphav i fornaldersagaene — en del av sagalitteraturen som ofte preges av fantastiske og overnaturlige elementer. To av de mest storslåtte fortellingene er sagaene om Torstein Vikingsson og Fridtjov den frøkne — barn og barnebarn av den edle og vise krigeren Viking. De er klassiske helteskikkelser som lever i en mytisk tid — hvor mot og vennskap, kampen mellom det gode og det onde, og den uovervinnelige kjærligheten står i sentrum.


KULTURSKATT

Den anerkjente professoren i Anglo-lslandske studier ved University of Leeds, Andrew Wawn, skriver i sitt forord at Fridtjov-sagaen var en av de hyppigst oversatte sagaskriftene. Fridtjov selv og hans kvinnelige motpart Ingebjørg ble sett som forbilder for unge i det victorianske skoleverket på 1800-tallet, ikke minst dronning Victoria selv.

Kunstnere, politikere og andre har latt seg inspirere av fortellingene i denne boken, fra C.S. Lewis som sa han «lot seg hensette» av de magiske stemningene i fortellingen, til keiser Wilhelm II som lot seg inspirere slik at han liksågodt reiste statuer av både Fridtjov og kong Bele ved Sognefjorden. Vår egen Roald Amundsen noterte i sitt eksemplar av sagaverket: «Denne bok har fulgt meg på mine mange reiser».

Saga Bok


HEIMSKRINGLA er et privat initiativ. Prosjektet mottar ikke noen form for offentlig støtte. Vi har kun utgifter og ingen faste inntekter. Kostnader til teknisk drift og utstyr bæres av privatpersoner. Alle økonomiske bidrag mottas derfor med stor takk. Ønsker du eller ditt foretak å støtte prosjektet økonomisk? Ta gjerne kontakt med oss, eller bruk vårt norske kontonummer 97105024499. Du kan også støtte oss via vårt Vipps-nummer 78431. For utenlandske bidrag bruk vårt IBAN-nummer NO6897105024499, med SWIFT-kode: DNBANOKK eller SEPA-kode: SKIANOBB. En kan også overføre penger til HEIMSKRINGLA via PayPal eller vippse via mobilen til 78431. Vi selger også fast annonseplass på venstre sidemeny til rimelig pris. Alle bidragsytere krediteres med navn for sine bidrag.