Anne Holtsmark biografi

Anne Holtsmark
Biografisk oversigt

Anne Holtsmark

Anne Elisabeth Holtsmark (1896-1974) var første kvinnelige filolog ansatt ved Universitetet i Oslo. Hun var dosent i norrøn filologi ved Universitetet i Oslo fra 1931, og professor samme sted 1949-61. Hun var leder for Gammelnorsk ordboksverk 1938-49. Hun etterlot seg en stor vitenskapelig og populærvitenskapelig produksjon, bl.a. En tale mot biskopene (1931), En islandsk scholasticus fra det 12. århundre (dr.avh., 1936), Ordforrådet i de eldste norske håndskrifter til ca. 1250 (1955), Studier i Snorres mytologi (1964). Hun oversatte bl.a. Snorres kongesagaer (1934, sm.m. D. A. Seip), Snorres Edda (1950), Sverres saga (1961) og Håkon Håkonssons saga (1964). Festskriftet Studier i norrøn diktning (1956) inneholder mange av hennes avhandlinger.

Kilde: Norsk biografisk leksikon (NBL), 2. utg. (Utdrag)

Verker

• Þorbjørn Hornklofes Glymdrápa (h.oppg.), Bidrag til nordisk filologi av studerende ved Universitetet i Oslo 7, 1927
  • En tale mot biskopene. En sproglig-historisk undersøkelse med facsimilia, DNVA Skr. II 1930 nr. 9, 1931
  • Snorre Sturlason: Kongesagaer (sm.m. D. A. Seip), 2 bd., 1934
  • En islandsk scholasticus fra det 12. århundre, dr.avh. , DNVA Skr. II 1936 nr. 3, 1936