Bergtekne

Folketro i sagn og eventyr

Bergtekne

Kristoffer Sydnes, Shl. årb. 1917.

Lars Lødflaat i Tungesvik røgtede får på Tjellflaat. En aften hvor han skulle samle fårene, havde de spredt sig ud over et stort område. Han gik og gik i den sene aftenstund, men det var umuligt at finde dem alle.
   Han gjorde derfor endnu en tur. Som han gik og kom til et bjerg, blev en dør åbnet - og nogle unge smukke piger kom ud og inviterede ham indenfor. Han var træt, så han lod sig ikke sige to gange. Han undrede sig dog over alle de folk som var samlet, og al stadsen. Det glimtede og glinsede i sølv og guld hvor end han så hen. Så ville de give ham mad. Det var rødkogt ravle (kogt klumpet mælke- eller ostemasse) med småmat (div. småtskåret kød og grønsager) til. Men nu havde han på fornemmelsen at det gik den gale vej. Han satte sig til bordet, men maden ville han ikke smage på.
   Da stillede de sig over ham og lokkede og truede, smukke kvinder og mindre smukke. Endelig gav han sig så meget, at han foldede hænderne til bordbøn. Men da rejste den gamle skæggede gubbe i krogen sig og kom og tog ham i nakken. Kvinderne bad ham om ikke at røre den kønne dreng, men den hvidskæggede gubbe gav ikke slip. Han kastede ham på hovedet ud.
   Da han kom til sig selv igen, lå han ved en stenrøs og følte sig noget trykket over skuldrene, kroppen og halsen. Nogen anden skade havde Lars ikke fået af oplevelsen, men han blev aldrig den samme ranke karl som han havde været førud.