Billeder fra De dødes øy

Billeder fra Norge

"De dødes øy" på Toldnes
(Steinkjer kommune, Nord-Trøndelag)

På Toldneset ligger et av Norges største ansamling av gravrøyser fra bronsealderen, omkring 40 i tallet. Mange av disse har en anselig størrelse med flere gravkamre i samme røys. I de noe over 20 røysene som er undersøkt ligger det 48 mennesker begravd. Den største, Drakjihaugen, ligger på det høyeste punktet på Toldneshalvøya, med flott utsikt over Beitstadfjorden. Det er funnet flere bronsegjenstander i gravrøysene, bl.a. pinsett, rakekniv og bronsedolker.

For over 2500 år siden var Toldnes en øy i Beitstadfjorden. Den gang stod havet ca. 15 m høyere enn det gjør i dag. Det finnes også spor fra senere perioder på Toldneshalvøya, blant annet flere graver fra jernalderen og et felt med ca 65 rydningsrøyser som kan være fra middelalderen.

De dødes øy på Toldnes

Koordinater til De dødes øy