Billeder fra Domsteinane på Domsheia

Billeder fra Norge

Domsteinane på Domsheia
(Sola kommune, Rogaland)

I over 250 år har denne steinsirkelen forundret arkeologer, historikere og lokalbefolkning. Steinsirkelen bestod opprinnelig av 24 reiste steiner i en sirkel med en stor flat firkantet stein, et slags bord eller alter i midten. Mellom de reiste steinene og "alteret" var det rekker av mindre steiner, som åtte eiker ut fra sentrum. På den ene siden av alteret i midten var det to hvite steiner. Anlegget var mellom 20 og 22.5 meter i diameter. Denne type steinsirkler er sjeldne og Domsteinene her på Sola er trolig en av de aller mest særpregete steinsirklene vi kjenner i Norden. Som regel tolkes steinsirkler som gravminner eller hellige steder. Det er funnet graver i flere slike steinsirkier, men disse kan være anlagt senere. Lokalt har steinsirkelen blitt knyttet til Erling Skjalgsson, som hans tingsted, og en rekke sagn og mytiske fortellinger er knyttet til steinsirkelen. Trolig er steinsirkelen eldre, muligens fra eldre jernalder.

Koordinater til Domsteinane på Domsheia