Billeder fra Island (oldtidsminder)

Billeder fra Island

Oldtidsminder

Skallagrímsgarður

Her er landnåmsmannen Skalla-Grim Kveld-Ulfsson hauglagt ifølge Egils saga, men han døde i høy alder på sin gård, Borg på Mýrar. Hans død og gravferd skildres slik i Egils saga:

Men samme kvelden som Egil dro hjemmefra, lot Skalla-Grim sale en hest til seg. Og da de andre gikk og la seg, red han bort fra garden. Framfor seg på hesten holdt han en stor kiste, og i armkriken en kopperkjel. Det har siden vært meningen blandt folk, at han har søkt enten kisten eller kjelen - kanhende begge delene, i Krumskjelda, og hivd en stor hellestein over. Skalla-Grim kom hjem igjen ved midnattsleite. Han gikk til sengen sin og la seg med klærne på. Om morgenen da det lysnet og folket på garden begynte å kle seg, satt Skalla-Grim framme på sengstokken, død.... En av karene slengte seg da på en hest og red av garde det meste han orket, og kom til Lambastad. Han gikk rakt inn til Egil og fortalte ham hva som var hendt. Egil tok våpnene sine, slengte på seg kappen og red hjem til Borg om kvelden....

Egil gikk fram i sengbenken der Skalla-Grim satt, hogg tak i herdene hans og brøt ham ned på ryggen i benken der, og ga ham likhjelpen. Deretter ba Egil dem finne seg grev og bryte hull på sørveggen av huset. Og da det var gjort, tok Egil under hode-enden på Skalla-Grim, og andre tok tak i føttene hans, og slik bar de ham over golvet og ut gjennom åpningen i veggen. De bar ham i ett ned til Naustanes, og tjeldet over ham der for natten. Morgenen etter da det var blitt flo sjø, la de ham i en båt og rodde ut til Digranes med ham. Ytterst på neset der lot Egil gjøre en gravhaug, og i den ble nå Skalla-Grim lagt, med hesten sin og våpnene og smedredskapene sine.

Da Bödvar, sønn av Egil Skalla-Grimsson, var blitt moden (14-18 år gammel), seilte han en gang med noen arbeidskarer på en åttæring ned Hvita og ut i Borgarfjördur. De fikk forrykende uvær og skipet forliste oa alle druknet. Bödvars lik drev i land ved Einarsnes. Egils saga forteller om denne hendelsen:

Samme dagen fikk Egil spurt disse tidender, og han red straks av garde for å lete etter likene. Han fant Bödvars lik der det var rakt i land, tok det opp og la det i fanget sitt, og red med det ut til Digranes, til Skalla-Grims haug. Han lot haugen åpne og la Bodvar ned der ved siden av Skalla-Grim. Deretter ble haugen lukket til igjen, og det ble kveld før alt var gjort. Deretter red Egil hjem til Borg. Da han kom inn, gikk han bent til sengkoven sin, la seg ned og skjøt slåen for. Ingen torde si et ord til ham. Det er sagt, at da Bodvar ble hauglagt, var Egil kledd på dette vis: Han hadde hoser som var snørt stramt inntil leggen, og rød fustanskjortel, trang opptil og med snøreband langs siden. Men så går ordet, at han trutnet slik opp at kjortelen revnet av ham, og hosene like ens. Dagen etter lot Egil ikke opp sengkoven og tok ikke mat eller drikk til seg.

Koordinater til Skallagrímsgarður

Ingimundarhóll, Víðidalur