Billeder fra Mjønes

Billedarkiv

Elgen ved Mjønes

Koordinater til Elgen ved Mjønes

Fra skiltet på stedet:

Nordlands slipte bergkunst
I Nordland finner man en særegen type bergbilder ulikt noe annet sted, kalt slipt bergkunst. Figurlinjene er slipt inn i det glattskurte berget, en framstillingsteknikk ellers ukjent i verdenssammenheng. De glattpolerte linjene gjør det vanskelig for lav og andre vekster å få feste, slik at figurene framstår i kontrast til det mørkere berget omkring. Bergbildene ble laget i steinalderen og kan være rundt 9000 år gamle. Karakteristisk for den slipte bergkunsten er at motivene består av store og naturalistiske dyrefigurer.

Elgen ved Mjønes
På bergflaten foran deg ser du en naturalistisk framstilling av en tre meter lang elg, med iøynefallende nakkepukkel og senket hode. En kvartsåre i berget er brukt for å framstille bakbeinet på elgen. Avbildningene har vært tolket på flere måter: som jaktmagi som hadde til hensikt å gi jegeren makt over viltet, som territorialmarkører ovenfor rivaliserende folkegrupper og som symboler brukt i ritualer og kommunikasjon mellom mennesker. Bildet synes best når skrått motlys/sidelys reflekteres i linjene. Prøv å se feltet fra ulike vinkler ved å gå litt fram og tilbake, og se hvordan bildet plutselig trer tydeligere fram på berget. Figuren synes best når berget er tørt.