Bjærgfolk gående ind i höje

14. Bjærgfolk gående ind i höje

189. I Illenbjærge ved Löjt boede forhen underbostöj. Lave Lavsen gik en gang fra Löjt til Norby, og som han gik bedst, så han to små folk gå foran sig og holde prirk (ɔ: præken) med hinanden. Det var en mand og en kone, og manden havde en rød høll på. Lave gik nu rask til for at nå dem, men kunde ikke komme dem nærmere, end han var, og da de kom til Illenbjærge, så gik de derind, og han så ikke mere til dem. Den lille kone lod sig ellers ofte se, og hun var almindelig bekjendt under navnet Kjesten Illenbjærres.
N. C.

190. Der var i min drengetid i Gammelby en gammel mand, som var født 1756 og døde 1840, han fortalte mig, at han i sin drengetid lå på Fru Mettes bjærg og vogtede tillige med nogle andre drenge. Denne bakke ligger nordvest for Læborg kirke og er om ikke det höjeste så dog det næsthøjeste punkt i Ribe amt. Som de nu lå på siden af bakken, så de lige pludselig ved siden af dem en lille löjerlig fyr med en rød lue på. Deher drenge springer op og siger: «Hvor er du fra? hvor kommer du fra?» — «A véd et et, a véd et et,» siger han og løber, og drengene bag efter ham. Da de har nu løbet denher banke næsten — dog ikke helt — rundenom, slap han fra dem. Men om han slap ind i bjærget, vidste den gamle mand ikke. Han troede det fuldt og fast og sagde: «Han havde F. annamme mig røde bukser på til midt o æ lår, til midt o æ lår!» Det gjentog han og fortalte med sådan en troskyldighed og salvelse, at vi drenge idelig vilde have ham til at fortælle denne historie.
N. J. Termansen.

191. A har gået med min broder og passet kreaturerne ved Skalldhöj eller Sønder-Storrhöj, og da så vi en mand, der kom öster fra og blev henne ved höjen. Vi så efter ham og tænkte, at vi igjen skulde have set ham, når han kom forbi, men det gjorde han ikke, og da vi så kom derhen, var der ingen. Det var også en farlig höj at lægge sig ned ved. En pige, der lagde sig der, flöj op og ned og var helt vilds.
Søren Nielsen, Troestrup.

192. I Hjölund höj i Kragelund har der været bjærgmænd. En murer her i sognet, som de kaldte Gamle- Adam, så en aften tre bjærgmænd gå ind i höjen, og han har mange aftener og nætter set lys på og ved foden af bakken.
J. Jensen, Refsh.

193. Mig og min broder gik og ledte om vore får, og da så vi en bjærgmand ude ved Viuf møllevej. Han var i en lille grå kjole og foer af ned i höjen.
Vilhelm Udesen, Aminidsbøl.