Bjærgfolk i forskjellige höje

5. Bjærgfolk i forskjellige höje.

39. Den største af Ærtehöjene blev gravet igjennem i 1847, og der fandtes en stensætning i den. Dyrehöj er den store höj på Isak Pedersens lod ved Kalvehave. Herfra er mange sagn om troldfolk.
R. Olsen.

40. Sønderst i sognet er 3 höje, Skjelhöje, hvor de har fortalt, at der var bjærgfolk i. Det var i nærheden af mit hjem.
Jorgen Andreas Lavrsen, Havlund.

41. I Lærkehöj i Vind havde bjærgfolkene deres gang. I Skåårbjærg har der også været bjærgfolk. Det var små drenge med røde luer på.

Min oldemoder så nogle ellefolk ved en bæk i Tvis, der havde de deres gang. Det var nogne små nogne med store hoveder. De var hule bag til og så forgyldte og stads fortil.
Kristen Olesen, Fjand.

42. Der er en bitte trind bakke norden for Skivum by ved vestre side af vejen og lige norden for sandbakkerne, den kaldes Ottibakken. Der sagde de, at der var en mand, de kaldte Ottimanden, og folk havde hørt, at han snakkede til dem, når de færdedes ad vejen til Nibe og kjørte hjem om aftenen.
Jens Korregård, Havbro.

43. På den mark, som Kold-Jens har ejet, ligger Pers höj, og den er der bjærgfolk i. Den er lige her sønden for. Kold-Jens troede bestemt, at de var der, og han forbød begge hans eftermænd, både Rasmus og Krogsen (ɔ: Krogs-Niels), den ene efter den anden, at røre ved den höj, for så vilde det gå dem skidt. En aften havde han smidt et stykke reb ved den og lod det ligge til om morgenen. Da var det skåret i 4, 5 stykker. «Der har missen ingen mennesker været ved det, det véd a,» sagde han.
Jens Kristensen, Ersted.

44. En gang var der i skumringen en del drenge oppe på en bakke, som kaldes Gildebjærg (i Hösterkjøb) at kjøre i slæde ned ad bakken i en stor mose. Midt under legen kom der en hel mængde små, sorte mænd mylrende op på bakken; nu løb drengene, alt hvad de kunde, hjem, men først næste morgen fandtes slæderne.
F. L. Gr.

45. Imellem borgegården og ladegården (på Erikstrup) er en liden omflød höj, meget navnkundig, fornemmelig her udi egnen, af den gruelig spøgeri, ellekongen (eller djævelen) fordum tid haver ladet sees, og som af gamle mænd siges haver haft sit væsen i denne höj, og i de sorte krove i den östre ende af koret høres her omkring for ufredstider og midt i krigstider, ikke véd nu at skrives om.
Jens Christensen, Heddinge, 1667.