Det nedgravede dyr

1. Det nedgravede dyr

1. En herre, som hed Karl, ejede omtrent hele Karlslunde mark. På den vestre side af byen var den gang en stor granskov, og ved denne havde han sin bopæl. Hvor byen nu ligger, havde han en dejlig skov af alle slags træer, og denne lund kaldte han Karlslunde. Her begyndte han forst at rydde nogle træer og opføre gården i steden, og da han havde bygget noget, lod han opføre Karlslunde kirke. På det sted, hvor altertavlen skulde stå, lod han nedsætte et levende lam, som blev tildækket med jord, og i en sten lod han udhugge et lams figur, den blev sat ved den vestre ende af kirken, hvor man endnu kan se den.

Karl Abrah.

2. Det første, der kom over en kirkegård, det blev begravet levende, og det blev liglam. Hörning kirkes ligvarsel er et lam.

Rytter-Niels. Hörning.

3. Når arbejdsfolkene går fra kirken, efter at den er bygget færdig, det første de da møder, det skal graves levende ned. I Mørke er der gravet et lam ned. På Torsager kirkegård lige så. De kan somme tider se, det render og hopper. I Bregnet er det en hest, og den har også nogen set.

Maren Knudsdatter, Uglbølle.

4. Anders Døssing i Fårdal vilde have til, at når en murer i fordums tid kom til en egn og skulde mure på en kirke, så det første, der kom ædende til ham, det skulde begraves levende under kirken, og det samme skulde også siden til visse tider lade sig se. Ovre i Døssing i deres egn sagde han, at deres kirke var bygget på en stud, og «de kunde høre den pustede,» sagde han.

Ane Marie Kr., Ørum.

5. Når der blev en kirke bygget, blev der gravet et forfærdelig stort hul på kirkegården, og den første ting, der faldt ned deri, det skulde blive der og begraves levende. Det er jo gjærne et lam, for de er jo mest til at rende op sådanne steder, og de er da gjærne falden først i. Så såre der er én, der skal dø, så kommer det og viser sig i gården, for det er et varsel for, at én skal dø. De gamle har fortalt af, at det ved vor kirke er et lam. Det har vist sig flere steder i byen. Andre steder er det en hest. Han kommer klappende, ligesom te skoene er rigtig løse under födderne af ham. Dette varsel kaldes da liglammet eller lighesten, og når det har vist sig et sted, er de syge sikre på, at de lever ikke.

Niels Pedersen, Stjær.

6. Liglammet er et almindeligt lam, der ved kirkegårdens indhegning først er kommet på den indviede plads. De tog det fat, afhug det ene ben og begrov det levende i jorden. Men da det ikke al tid har været tilfældet, at et lam har været det første dyr, som på ethvert sted tilfældigvis er kommet på kirkegården, så findes også på sine steder en lighest, en lighjort, en ligko o. s. v.

Th. K.

7. Tømmerup kirke ved Kalundborg kunde de ikke få bygget, fordi folket var så ugudeligt, men en mand, som de rådspurgte, sagde, at i Snevris skov boede der en pige, som havde et lille lam, der fulgte hende over alt, og det skulde de tage og bygge kirken på, så skulde bygningen nok blive stående. Dette skete så. Når der er lig i sognet, dandser lammet uden for døren til det hus, hvor liget er.

H. A. B.

8. Da Ørsted kirke (Fyen) blev bygget, kunde man ikke få tårnet til at stå. Til sidst blev der nedgravet et ungt, kridhvidt levende lam under tårnet, og nu var der intet til hinder for bygningen. Det kirkelam kommer for det meste hoppende på tre ben, og da vil der ske en stor ulykke for den, som ser det.

P. K. M.

9. För en kirke blev bygget, blev der nedgravet et dyr, og de fleste steder et lam, og hvor et lam er nedgravet under grundvolden, der er et liglam ved kirken. Er der derimod nedgravet en hund eller en hest, er der lighund eller helhest. Ved st. Anna i Ramten er der et liglam, ved Enslev kirke lige så. For en halv snes år siden kjørte en mand fra Ørum til Grenå, og smeden, som kjørte med ham, sad med benene bag ud af vognen. Da de kjørte fra Buskehuset op ad Enslev-bakken, så kom liglammet og bed smeden så eftertrykkelig i benene, at han skreg höjt af smærte. Man siger, at liglammet blev flyttet fra Ramten til Enslev, ligesom kirken flyttedes, fulgte liglammet med.

Nissen, Ramten

10. Når man går op på kirkegården om natten, kan man undertiden få liglammet at se. Det har tre ben. Da kirken blev bygget, skulde det graves levende ned, som bygmesteren først mödte, når han gik derfra. Somme steder har de en helhest, der kommer humpende på tre ben. Andre steder har de en ligjomfru, og hun er hvidklædt. Den gang de byggede Vejlby kirke, var det en dreng, bygmesteren først mødte, nemlig hans egen sön, og han blev så gravet ned.

Anders Nielsen og Ane Marie Kristensdatter, Vejlby.

11. Lundum kirkes hel er en hovedløs hest, der blev nedmuret midt under kirken. Den kaldes også helhest.

F. P. J. Lund.

12. Grenå kirke skal være sat på en hest. Den ene sko var løs, og når nogen skulde dø, kom den og klaprede i gården.

Lærer Stegger, Lystrup.

13. Der er en lighest ved Hvilsager kirke, et liglam ved Skjörring. Somme steder er en klamphest.