Dundren og anden lyd i höje

8. Dundren og anden lyd i höje

93. En gang, mens a var hjorde i Årup, da sad a en dag oppe i et skåd i en bakke, der kaldes Tvanndalsbakke, som er ved siden af Tvanndalene, da hørte a et skatorn inde i bakken, så det var farligt, og a løb derfra nok så ræd, men måtte jo nødes til at blive ved hövderne.
Jakob Nielsen, Hestbæk.

94. Vi hjorder sad på Revlstornshöj, og så gav det sådant et skatorn der nede, te det formelig rystede. Vi blev så bange og rendte hen til fårene og turde ikke komme mere på höjen den dag.
S.-Kongerslev.

95. I Ø-dalOverlunds mark kjørte en eftermiddag en bondemand og plöjede. Han holdt stille et öjeblik for at tænde sin pibe. I det mellemrum var der sådan en forfærdelig buldren inde i bakken ved siden af ham, og da det hørte op, kom der en lille mand med en rød hue på hovedet ud af bakken. Da manden, der plöiede, så ham, gav han sig til at slå ild i sin fyrtønde i den hensigt at tænde sin pibe, og i det samme forsvandt bjærgmanden, for den lille var en bjærgmand. Han blev bange for ilden. Når folk i ældre tid så noget sært, tog de al tid til deres fyrtønde.
J. Jensen, Mollerup.

96. En gang var en kjælling gået op på BavnhöjKjetrup mark tillige med nogle börn. Da gav det et grumme dunder inde i höjen, og börnene løb ned med en fart, men kjællingen var ikke videre let til bens, så hun trimlede ned.
Nik. Chr.

97. Der ligger en dal mellem Vole og Linå marker, som kaldes Tordendalen. Her kan man om natten høre en stærk buldren i bakkerne, og nogle siger, at det er stenene i dem, der falder sammen, men andre siger, at det er troldene, der slår deres pengekister i låse.
S. P. Jensen.

98. Indtil for få år siden lå en stor, flad sten på toppen af Bækagerhöj, den tjente de i bakken boende underjordiske som dör. I gamle dage hørte folk hyppig stöj i höjen, som når tintallerkener og tinfade slåes sammen.
Jens Öster, Brundby.

99. Der var en höj vester på. Der kunde de høre noget pikke nede som en klokke, og den gravede de efter og fandt også klokken ; det var en stor gammel en, men den gik ikke nu. De fandt også noget dækketöj, der lå på et bord, og flere kurve fulde af flæsk, men det var fordærvet, og dækketöjet gik i stykker, så snart de rørte ved det. Det, mente de, var bjærgfolkenes, som de havde efterladt, da de rejste fra höjen. Den höj er ikke så langt her fra.
Ane Marie Kristensdatter, Ørum.

100. Der var 5 höje på min faders mark der hjemme i Bislev, de kaldtes Korshöje, og der var narrestreger ved dem. Vi søskende kjørte og samlede sten der på marken, og så falder det mig i munden, lige som vi var ved en af höjene, at sige: «Hvad er klokken ?» Min søster Mine svarte lige straks : «Den er 10,» og lige med det samme var det for os at tykke, som en klokke slog inde i höjen, det begyndte at tælle op og slog ti slag, og så kunde vi kjøre vor vej med vore sten.
Jens Mark, Vokslev.

101. I Ljörslev er en höj, der kaldes Svanholmshöj. Når man gjorde spektakel på den, kunde det give dump igjen der nede. Jens Peter har passet kreaturer der og hørt dem. Det var, ligesom det sagde der nede : «Vil du?»
Johanne Jensdatter, Bjærgby.

102. På Nörre-Andrup mark var en lille höj, Löjenhöj, som var snart kjørt helt ud, og der sad vi hjorder på en stenstol, som var der, nemlig en flad sten, der lå på flere sten, som stod runden om den. Da gav det et stort skrald der inde. Bodil Marie sagde så: «Jen til, så er'et ski nok a de slaww». Så kom det også, og nu kom vi snart derfra. Vi havde gået hyrder ved den höj mange gange, men vi prøvede aldrig mere på at sidde der.
Rödding.