FJ-Litteraturhist.Bd.1-Brudstykker

A. Mytiske digte.

g. Brudstykker af andre mytiske digte.

Foruden de ovenfor i eddakvad hist og her indsatte brudstykker af tabte digte haves enkelte lævninger af sådanne, navnlig anførte i Snorra-Edda. Disse findes samlede og udgivne f. ex. i Bugges udgave. De skal her i al korthed omtales.

1. Heimdallargaldr: af et digt med dette navn anfører Snorra-Edda (I, 102) to linjer, hvori Heimdallr selv omtaler sine ni mødre, der alle var søstre. Det er ikke muligt med vished at sige noget om digtets oprindelige indhold og udstrækning.

2. Af forskellige mytiske digte uden titel findes 2 vers i ljóðaháttr tillagte Njörðr og Skaðe (hvert ét), hvori de fører gensidige klager over hinandens ubehagelige hjem; disse vers findes på latin hos Saxo, dér tillagte Hadingus og Regnilda. — 1½ vers i ljóðaháttr (I, 118); en vane ser gudinden Gná ride i luften; han spørger, hvem det er, og hun svarer. — 1 vers i ljoðah. (I, 180), tillagt den som jættekvinde þökk forklædte Loke, som ”med tørre tårer” lover at græde Baldr ud af hel. Verset er rimeligvis et brudstykke af et længere digt om Baldrs død og hvad der stod i forbindelse med den både før og efter. — 2 vers i ljóðah. (I, 286—8) af et eller to kvad om Tor; i det første befaler Tor floden Vimur, som han er i færd med at vade over, at lade være med at vokse; i det sidste meddeler han, at han én gang har måttet opbyde al sin kraft, ”da Geirrøds døtre vilde løfte mig til himlen” (ɔ: på en stol, hvorpå Tor sad og hvorunder jættemøerne var skjulte). — 1 halvvers i ljóðah. (1, 340) om lunden Glaser. 1 vers i ljóðah. (II, 432, 515) om lænken Gleipnir og dens bestanddele. — 1 halvvers i málaháttr (II, 142, 417, D. 3 & 4 grt. afh. 23. 92) om Odins ravne og deres morgenflugt over jorden for at erfare tidender og mælde Odin dem.