FJ-Litteraturhist.Bd.1 - Oddr skáld breiðfirðingr

B. Sagaskjalde (o. 900 - o. 1050)

Oddr skáld breiðfirðingr

Oddr skáld breiðfirðingr. Om denne digter vides intet, undtagen at han ifølge sit tilnavn må stamme fra egnen omkring Bredefjorden, og at han må have levet i slutningen af det 10. årh. Oddr er for så vidt en mærkelig skjald, som han synes at have lagt sig efter at digte om indenlandske høvdinger. Således har han digtet en Illugadrápa om Illuge på Gilsbakke, hvoraf to vers er bevarede (1); de handler om den fra Eyrb. og Gunnlaugss. bekendte tingstrid, som Illuge havde med Kjalleklingerne angående Illuges hustrus medgift. Desuden digtede Oddr et arvekvad om høvdingen Hjalte Þórðarson og fremsagde det i arvegildet, hvor der var o. 1500 mand tilstede (omkr. 970 - 80) (2). Kort i forvejen havde skjalden Glúmr Geirason stævnet Oddr til Torskefjordstinget; da kom Hjaltes sønner for at stå ham bi, og de vair så prægtig klædte, at folk trode, at det var »guderne selv, der kom.« Herom er der opbevaret et vers, som muligvis er digtet af Oddr selv (3).

Forskellig fra denne Oddr var sikkert den Skraut-Oddr, af hvem der anføres et halvvers og en vísufjórðungr (4). Man har antaget, at denne mand var identisk med den Oddr skraute, der var fader til Gullþórir. Denne Oddr kom til Island sammen med sin slægtning, den ovennævnte Vaðe skald. Halvverset gør det dog tvivlsomt, om dette er rigtigt 5), men skjalden Oddr kan have nedstammet fra ham.

2) Ldn. 197, jfr. Bárðars. 46.
3) Ldn. l. c. Skj. digtn. B I, 168 nr. 5.