FJ-Litteraturhist.Bd.2 - Óláfr Leggsson svartaskáld

A. Fyrsteskjalde og andre historiske kvads digtere.

I. Egenlige fyrsteskjalde.

Óláfr Leggsson svartaskáld.
Óláfs fader var præsten Leggr1). Sammen med Jón murte Snorrason og underholdt af ham var Óláfr i Norge 12302). Ellers vides der intet om hans liv. Sit tilnavn har han — på grund af sit sorte hår — fået som modsætning til den samtidige Óláfr hvitaskáld. Ifølge Sktal har Óláfr digtet om kong Hakon, rimeligvis omkring 1230; heraf er måske et par versstumper bevarede3). Til et digt om Skule jarl, der ellers ikke omtales, lader sig to linjer henføre. — Desuden haves endel stumper af vers under Ólafs navn, der må have hørt til forskellige digte, a) et religiøst kvad, måske om Kristus4); i de herhen hørende brudstykker omtales verdens skabelse samt Kristi forløsning; b) et erotisk digt. — Af denne Óláfr er vistnok også en spøgefuld lausavísa fra 1230, digtet under en nattevagt. Man kan ikke af disse lævninger5) danne sig nogen forestilling om Óláfr som skjald.

1) Sturl. I, 422.
2) Sst.