FJ-Litteraturhist.Bd.2 - Guthormr Helgason körtr

A. Fyrsteskjalde og andre historiske kvads digtere.

I. Egenlige fyrsteskjalde.

Guthormr Helgason körtr.
Denne digter var en dattersøn af den berømte høvding Hrafn Sveinbjarnarson1). Hans fader faldt i Örlygstadkampen 12382). Guthormr var gift med Þorgerðr, en søster til biskop Arne þorláksson3). Ellers vides meget lidet om ham; kun er det klart, at han i årene 1252 og 1255 tilhørte det parti, som kunde kaldes Snorres parti, og sluttede sig til dem, som vilde hævne ham4). Han bode på gården Lokinhamrar på vestlandet og regnedes til de større bønder5). Hans tilnavn — maskul. til karta 'knop', 'en smule' — betegner måske, at han var lille af vækst. Ifølge Sktal digtede Guthormr om kong Hakon, men digtet er tabt og der haves nu kun en lausavísa fra 1255, digtet da han og Hrafn Oddsson vilde foretage et overfald på en af deres fjender6).

1) Sturl. II, 13, II, 311; Bisk. I, 676.
2) Sturl. sst.; Bisk. sst.