FJ-Litteraturhist.Bd.2 - Játvarðar saga hins helga

§19. Oversatte sagaer
B. Religiøse sagaer

16. Játvarðar saga

16. Játvarðar saga hins helga findes i Stockh. 5 fol. mbr. og Flat.; den er udgiven i Annaler f. nord. Oldkh. 1852. i Flat. III, samt i Icel. sagas I. Hovedpersonen er den bekendte engelske konge, Edvard Confessor (bekenderen), 1042—66. Der udviklede sig tidlig sagn om hans fromhed og jærtegnsævne. Sagaen er da også så at sige kun en jærtegnsliste, men isprængt med uddrag af Heimskringla (jfr. citatet i k. 7: ævi [sögur] Nóregs konunga) angående Harald Godvinsson, Tóste osv. Den er noget i slægt med Hemingsþáttr; der henvises f. ex. til engelske mænds udsagn om, at Harald havde levet efter slaget ved Hastings. Endelig fortælles om nogle begivenheder efter dette, men det er alt kun fabler. Af de forhåndenværende vitæ om Edvard er der ingen, der er den direkte original, men en, der tillægges Eadred (ASS, under 5. juni), står nærmest ved den islandske oversættelse. Også andre kilder som William af Malmesbury er mulig nyttede. Sagaen stammer snarest fra tiden o. 1300.