Flygtende bjærgfolk

15. Flygtende bjærgfolk

194. Der var en mand her ude på marken, der hed Jörgen Hjuler. Han var gået ned til Skovdallunds mølle. Så vilde hans kone gå i møde med ham, og hun havde et lille barn, det tog hun med sig. Så satte hun sig ved et dige neden for Sorthöj på Per Ravns mark for at hvile sig. Ved hun så sad der, så kom der en lille kone til hende, og hun havde sådan hendes forklæde fuldt. Så siger hun til konen: «Mange penge, meget godt!» og så viste hun hende hendes bryster, ti hun vilde give barnet patten. Men nu trykkede konen hendes barn ind til sig og læste hendes Fadervor, og så forsvandt konen, hun vidste ikke, enten hun sank i jorden, eller hvor hun blev af, men hun så hende ikke mere. Så gik det sådan omkring, te præsten fik det at vide, og hun blev kaldt op til ham og skulde gjøre redelighed for, om det var sandt, hun havde sagt. Ja, hun kunde ikke sige andet, end at det var sandt, og det blev hun ved at påstå.
Mette Marie Eriksdatter, Jelling.

195. På Overlund mark er der en dal, der kaldes Ø-dal. Det hændte sig der en eftermiddag, at en bondemand, der var ude at plöje, holdt stille et öjeblik for at stoppe sin pibe. I det mellemrum han nu holdt dér, hørte han en forfærdelig torden inde i en bakke, og da tordenen holdt op, kom der en lille mand med en rød lue på spaserende ud af bakken. Den gang han nu var kommen ud, gav manden sig til at slå ild i sin fyrtønde for at ville have sin pibe tændt, men idet bjærgmanden så det, så forsvandt han i bakken igjen. Han blev jo bange for ilden. Når de i ældre tider fornam noget overnaturligt, så tog de altid til deres fyrtønde.
Johan Jensen, Mollerup.

196. Ude ved Båring skov ligger en höj, der hedder Troldhöj. For en 40 år siden var der en mand her ude tor at kløve «trunder». Mens han sad og spiste sin meldmad, kom der to små mænd med røde huer på hen imod ham. Han skjönnede da, at det måtte være bjærgmænd eller nisser, og da de kom ham noget nærmere, truede han ad dem. De gik da ind i höjen igjen.
K. P. Dalin.

197 En aften i hoveritiden var en mand ude at höste på Vester-Heerup mark, og det blev meget sent for ham. Da han endelig holdt op, så han en hel mængde småpuslinger komme ud af Tophöj, der lå i nærheden, og løbe omkring på agrene. «Da skal a snart flytte jer ind igjen,» sagde han höjt, rejste sin høle op på enden, strøg den og begyndte at gjøre mine til, som han vilde begynde at hugge løs på ny. Så rendte bjærgmændene, alt hvad de kunde.
Jens Nielsen, Lem.

198. En dag kom en mand gående med en økse over Tjørnehoved mark, og da så han en lille pusling komme løbende ud fra stenkisten hen imod «Niels Hemmes handsker. » Han gik just forbi et træ, og der hug han øksen ind, så det klang stærkt. Da blev puslingen bange, vendte om og løb tilbage til stenkisten.
Fr. C.

199. Anders Baks morfa'r var en dag ude at lede om kalve og kom da ind imellem nogle store bakker, hvor han fandt en lille mand med en stor rød hue. Han spurgte, om han ikke havde set nogle kalve, men fik intet svar, og den lille skyndte sig bort. Da troede han, det var en bjærgmand. Det var vester oppe ved Oplev eller der omkring.
Kl. Gjerding.

200. Der er 3 höje på Næsborg mark, de kalder Brøndum höje. Ved den ene af dem kunde de se dværgfolk om dagen gå fra den ene höj til den anden. Der var flere, der så dem om hjemlys dag. Min moder havde en broder, der var henne at lede om nogle kalve, og da han kom om ved höjen, stod der en bitte dreng der oppe, og så spörger han ham om han ikke havde set deres kalve. Så bliver drengen henne lige med et, og hyrden bliver så forskrækket, at han løb derfra, hvad han kunde.
Just Vinter, Løgsted.

201. En mand og hans sön gik en aften til deres hjem i Ajstrup, de kom vist fra marked. Da de kom i nærheden af Tooghöw (ɔ: Tågehöj), siger drengen: « Sikke mange små drenge, der sidder på höjen og klør dem i deres hoveder.» Ja, manden kunde ingen se. Men drengen så dem, og jo nærmere de kom höjen, des tydeligere, og han vilde have faderen med op til dem, men da de vilde op på höjen, forsvandt puslingerne aldeles.
K. M. Rasmussen.

202. Gamle-Hans har mange gange set dværgene på Øland ved Hvolgård. De var omtrent 2 alen höje og gik i lange blå kofter, havde røde luer på hovedet, og hver middag så han, hvordan deres bleg skinnede i solen. Han lå som hyrde i en fjerdingvejs afstand, men så snart han kom nærmere, forsvandt det hele.
Nik. Christensen.

203. På Vadum hede var dværge i en höj. Man kunde undertiden se dem ovenpå, men når de fik öje pa folk, smed de dem ned i höjen igjen.
Nik. Christensen.

204. Bertel Jensen har set en trold, da han en aften gik hiem fra Ondløse. Det var en lille bitte en med grön stumptröie og rød hue på hovedet, akkurat, som han kunde se præstens røgter. Han bød god-aften et par gange og råbte tilsidst: «Er det dig, Jens?» Men så forsvandt trolden.
Ch. K.

205. Min kones broder henne i Serup så en knægt henne ved en höj. «Ja, a kan nok se dig!» råber han, men da han kom derhen, så havde bjærgdrengen put sig ned i höjen.
Peder Hansen.

206. For mange år siden, mens folks heste gik løse om natten, hvor de vilde, skulde karlene op om morgenen for at lede om dem. En karl i Tornegard kom op en nat, da klokken var 1, og han gik ud i engen for at lede. Da mödte han en gammel kone i en röd tröje, som gik meget stille. Karlen sagde: «God-morgen, gamle mo'r!» ti han syntes, at han kjendte hende, men med det samme forsvandt hun. Flere har set denne gamle kone på samme sted.
Nik Christensen

207. Kristen Søndergård i Dragstrup satte sig en aften i landevejsgrøften og vilde hvile sig. Som han sad allerbedst, nærmede der sig en hel masse dværge eller nisser og gjorde tegn til at ville omringe ham. Så fik han endelig munden på gled og råbte: «I Vorherres Jesu navn, hvad vil I kram mig?» Så forsvandt de.
Jebjærg højskole.

208. På Vinkel mark i Höjslev sogn ligger Vinkelhöj. hvori der boede ellefolk og adskilligt andet pak, og hyrden havde flere gange hørt bjærgmanden slå sin pengekiste i lås. En aften for et par menneskealdere siden kom en karl ilende forbi höjen, men som han gik lige ud for den, kom et par fruentimmer ud af samme, og gik ved siden af ham uden at sige noget, og de blev mere og mere påtrængende. Han kom endelig i tanker om, at det måske var ellefolk. Derfor tog han til at nynne den bekjendte salme: «Jeg går i fare, hvor jeg går,» men de blev endnu ved at følge ham, indtil han kom til det vers «Jeg går med Jesus, hvor jeg går; han går nu ved min side.» Da vendte de sig og gik tilbage til höjen. Karlen skulede nu om til dem, men da så de fæle ud; forhen syntes han, de var smukke.
Jeppe Jensen, Fly.

209. En gammel mand i Vemmelev har fortalt, at han en dag så en trold komme hen til sig, da han gik og bandt havre. Trolden var meget lille, havde en rød hue på og var så bred over skuldrene som en halvdör. Han spurgte da manden, om det var hans havre. «Ja, vil Gud, så bliver det mit,» svarede manden. Men öjeblikkelig var trolden borte. Det var, fordi manden sagde: «vil Gud!»
Chr. R.