Gammen og valravnen 2

Ole Melkiorsen Uglkjær (f. 1822) var en af Evald Tang Kristensens mange fortællere fra den jyske hede.

1893

C. Farende uhyrer

8. Gammen og valravnen

118. Det er almindeligt hos de gamle i sognene, at Gjemsø i gamle dage haver været kaldet Broby, men af en hændelse skulde navnet forvendt blevet, ti der siges, at der en gang skulde en grif, som indbyggerne kalde en gam, kommet flyvendes og sat sig på et höjt bjærg hos byen, som kaldes Hellebjærget, og blev der siddendes hart ved to dage, og ingen midlertid turde gå af sit hus eller lade sit kvæg ud. Omsider haver de ladet en tyr ud på gaden og gik og brølede, og gammen blev hannem vaer og svingede til og tog ham i sin klo og flöj på bjærget igjen med hannem og fortærede hans blod og hans kjød. Derefter haver gammen flöjet sin vej. Og siden er byen kaldet Gamshöj og nu siden ved idelig brug kaldet Gjemsø.

Gjemsø sogn, Villands herred. Præsteberetninger til Ole Worm.

119. I Øsløs sogn er der en jævn stor bondegård, som kaldes Bisgård eller Bispegård, for der er sagn om, at her har været et bispesæde. På den gårds mark var der en meget stor höj, som næsten al tid stod grøn. En meget varm sommerdag, fortælles der, kom en uhyre stor fugl, som kunde skygge over hele höjen, når den bredte sine vinger ud. Beboerne, som så det fæle uhyre, blev meget bange for det, og ingen af dem turde komme i nærheden af det. Nu havde de på Bisgård en tyr, som var gal, og der var kun én at gårdens folk, som turde komme til den. Der bestemtes da, at den skulde prøve en dyst med fuglen, og de fik den da drevet der ud. Da den nu følte sig fri, løb den først hornene i en harve og splittede den så aldeles ad, at der ikke blev det mindste tilbage, som kunde kaldes en hel pind eller bruges til nogen ting. Alle lovede sig nu god held og lykke med tyren og troede, at den nok skulde få bugt med fuglen. De fik den da også op til höjen efter, og lige så snart den fik öje på fuglen, så sparkede den i jorden med benene og stangede i den med hornene og brølede, så det kunde høres milevidt hen. Fuglen begyndte nu at forsvare sig og slog så eftertrykkelig med vingerne, at tyren ikke kunde komme den nær. Nu vendte tyren sig om og vilde gjøre et hovedangreb mod höjen,og den løb og brølede og stampede i jorden, så det var grueligt at se. Da den nu igjen kom hen imod fuglen, flöj denne op og ned igjen på tyren, slog sine kløer i den og flöj så til den forskrækkede mængdes store forbavselse med den ud over Limfjorden ad Himmerland til, og væk var den. Lang tid efter spurgtes der, at en uhyre fugl med en tyr i sin klo var dreven i land på Bjørnsholm klosters ejendom, som er en mil syd for Løgstør.

Georg Himmelstrup

120. Når de i et slag ikke fik kongen eller høvdingen funden og begravet, så kom der ravne og åd af ham, og disse ravne blev til Valravne, og den, der åd hans hjærte, den fik menneskeforstand og kunde gjøre ondt og forvende mennesker og havde overmenneskelig magt, og det var nogle skrækkelige dyr.

Peder Johansen, Mos sø.

121. Der strandede en gang et skib ved Bunkens strand, som der blev gjort megen uret imod. Noget af forstavnen blev siddende i kviksandet ved strandbredden. Mod ondt vejr kommer der en fugl, og den sætter sig på vragstumpen, men flyver atter under skrigen ud over havet i den retning, som skibet var bestemt til at sejle. Det er de skibbrudnes sjæle, der nu har fugleskikkelse.

L. C. P.