Gretters vers til tjenestepigen

Fra heimskringla.no
Hopp til: navigasjon, søk
Har du husket å støtte opp om ditt favoritt kulturprosjekt? → Bli en Heimskringla-venn og gi et bidrag til Heimskringla.no.

Velg språk Norrønt Islandsk Norsk Dansk Svensk Færøysk
Denne teksten finnes på følgende språk ► Dansk.gif


Skjaldekvad


Grettir Ásmundarson
(d. 1030)


Gretters vers til tjenestepigen

fra Grettis saga[1]


oversat (gendigtet) af Jesper Lauridsen

Heimskringla.no

© 2018Tekstgrundlaget for denne oversættelse er Finnur Jónsson: Den norsk-islandske skjaldedigtning, 1912-1915


Nu sig tøsen tugtløst
tér; kun få kan skønne
fuldt en anden jernets
ilings stammes hårsværd.
Større lem en stålets
stormtræ muligt bærer,
men dog når hans nosser
næppe mines fylde.Note:

  1. Gretter Åsmundson med tilnavnet den Stærke er fredløs og på flugt. En aften kommer han til en gård på Reykjanæs, hvor han overnatter. Om morgenen er sengeklæderne gledet af ham, og bondens datter og en tjenestepige betragter den nøgne Gretter. Tjenestepigen mener, at Gretter nok er stor og stærk, men at en særlig legemsdel ikke helt modsvarer resten af kroppen. Gretter er i mellemtiden vågnet, og han kvæder dette vers, hvorefter han griber tjenestepigen og trækker hende ned i sengen. Hun har ikke noget at klage over, da hun går derfra.

HEIMSKRINGLA er et privat initiativ. Prosjektet mottar ikke noen form for offentlig støtte. Vi har kun utgifter og ingen faste inntekter. Kostnader til teknisk drift og utstyr bæres av privatpersoner. Alle økonomiske bidrag mottas derfor med stor takk. Ønsker du eller ditt foretak å støtte prosjektet økonomisk? Ta gjerne kontakt med oss, eller bruk vårt norske kontonummer 97105024499. Du kan også støtte oss via vårt Vipps-nummer 78431. For utenlandske bidrag bruk vårt IBAN-nummer NO6897105024499, med SWIFT-kode: DNBANOKK eller SEPA-kode: SKIANOBB. En kan også overføre penger til HEIMSKRINGLA via PayPal eller vippse via mobilen til 78431. Vi selger også fast annonseplass på venstre sidemeny til rimelig pris. Alle bidragsytere krediteres med navn for sine bidrag.