Huldemanden og fårehyrden

Færøske Folkesagn og Eventyr

Oversat fra færøsk af
Anker Eli Petersen

Huldesagn fra Fugloy

Vanskæbne var kommet over en fælled (fællesejet del) i udmarken. Dette varede så længe, at fårene i den del ikke trivedes, og fårehyrderne døde en for en. Ejerne af fælleden satte fremmende fåreracer sammen med de øvrige får, men intet hjalp
   Til sidst fik de en ny fårehyrde, som fik fårene at trives og blive fede igen, undtagen dem som græssede omkring en bestemt fold.
   Denne fårehyrde havde for vane at gå en anden vej end de andre, på vej ud i udmarken.
   En dag da han er kommet ud i udmarken, møder han en huldemand. Huldemanden spørger hvordan det går med fårene.
   "Det går udmærket for mig," siger fårehyrden, "undtagen ved en af foldene, men den har der altid været uheld ved."
   "Det tror jeg gerne," sagde huldemanden, "og nu skal jeg fortælle dig hvordan det kan gå til. De forrige fårehyrder har altid gået en anden vej end den du går, og lige under den vej de har gået, ligger mit hus. De har trådt hul på mit tag, så det begyndte at lække. Men du har taget en anden rute, derfor har du haft held ved at røgte fårene.
   Men den ene fold, hvor fårene ikke vil trives i, skal du rive ned, fjerne det som ligger under den nordligste hjørnesten, og siden bygge folden op igen."
   Manden gjorde så det, og da han fjernede den nordligste hjørnesten, lå et runehorn under det, som en anden havde lagt der med ondt i sinde, for at kaste trolddom over fårene.
   Han byggede så folden op igen, og derefter døde ikke et eneste får mere.