IX. Kong Olavs syn

Oldnorsk lesebok for begynnere

IX. Kong Olavs syn

æ, alltid. því (ved komp.) desto.

Ólafr konungr fór austan um Kjǫl ok sótti[1] þá vestr af fjallinu.[2] Mart lið fór fyrr en konungr, ok mart síðar; reið hann þar er rúmt[3] var um hann; var hann hljóðr,[4] mælti ekki við menn; reið hann svá langa hríð[5] at hann sást[6] litt um. Þá reið byskup at honum ok mælti, spurði hvat hann hugsaði[7] er[8] hann var svá hljóðr; því at konungr var jafnan glaðr ok margmálugr[9] við menn sína í ferðinni, ok gladdi[10] svá alla þá er nær honum váru. Þa svarar konungr með áhyggju mikilli:[11] Undarliga hluti[12] hefir borit fyrir mik um hríð;[13] ek sá nú yfir Noreg, er ek leit vestr af fjallinu; kom mér þá í hug at ek hafða margan dag glaðr verit í því landi; mér gaf þá sýn[14] at ek sá um allan Þrándheim, ok því næst um allan Noreg; ok svá lengi sem sú sýn hafði verit fyrir augum mér, þá sá ek æ því víðara, alt þar til at ek sá um alla verǫld,[15] bæði lǫnd[16] ok sæ;[17] ek kenda gerla[18] þá staði[19] er ek hafða fyrr komit ok sét; jafngreiniliga[20] sá ek þá staði er ek hefi eigi fyrr sét, suma[21] er ek hefi haft spurn[22] af, en jafnvel[23] hina er ek hefi eigi fyrr heyrt getit, bæði bygða ok úbygða, svá vitt sem verǫldin er. Byskup segir at sú[24] sýn var heilaglig ok stórmerkilig.[25]

Neste tekst

1. søkte (imperf. av sœkja).
  2. fjellet (dat.).
  3. rummelig.
  4. taus.
  5. tid; stund; «rid».
  6. så sig.
  7. tenkte på.
  8. da.
  9. snakksom.
  10. gledet (gleðja).
  11. eg. med megen tankefullhet (áhyggja).
  12. ting (hlutr, eg. lodd, del); upers. «det har båret underlige ting for mig», d. e. underlige ting er kommet for mig; likesom: mér gaf syn eg. det gav mig et syn, d. e. jeg fikk et syn.
  13. um hríð, en stund.
  14. mér gaf syn eg. det gav mig et syn, d. e. jeg fikk et syn.