Jón Helgason biografi

Jón Helgason

Jón Helgason

Jón Helgason (f. 30. juni 1899 på gården Rauðsgil i Reykholtsdalur/Hálsasveit; d. 19. januar 1986 i København). Islandsk digter og filolog. Efter studentereksamen rejste han til København, for at studere Litteratur der. Han afsluttede sin magistergrad i 1923 og i 1926 tog han sin doktorgrad i litteraturvidenskab ved Islands Universitet i Reykjavik. I 1927 blev han udnævnt til leder af den vigtige litteraturvidenskablige stiftelse ”Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling” (stiftet af Árni Magnússon), der beskæftiger sig med den middelalderlige islandske litteraturs udvikling. Denne post bestred han frem til 1971. Han bidrog betydeligt til sit fagområde og forestod bl.a. en lang række udgivelser af gammelislandske kildeskrifter. Fra 1929 til 1970 var han desuden professor ved Københavns Universitet.

Samtidig udgav Jón Helgason regelmæssigt egne digte. Sin første antologi udgav han i året 1939 under titlen Úr landsuðri og blev øjeblikkelig meget folkekær. Endnu i dag er han repræsenteret i skolebøger og antologier og læses gerne. Som digter var han ikke overproduktiv, men skiller sig ud ved en yderst poleret og traditionel digtning. Hans bedst kendte digte er Áfangar og Í Árnasafni. - På dansk har Jón Helgason bl.a. udgivet en Norrøn Litteraturhistorie (1934).

Kilde: sammmenskrivning af tysk, engelsk og norsk Wikipedia (overs.: clm)

Link: Læs mere om Jón Helgason i Dansk Biografisk Leksikon: Jón Helgason