Kaupang in Skiringssal

Udgiverens omtale

Dagfinn Skre (Redaktør)
Aarhus Universitetsforlag 2006

Udgivers omtale: Kaupang eller Skiringssal, ved Oslo-fjordens munding, var Norges største vikingetidshandelsplads fra 800 e.Kr. til 900-tallet. Et sted af samme betydning som Birka i Sverige, Ribe i Danmark og Hedeby i Slesvig.
   Skriftlige kilder peger på, at Skiringssal var et vigtigt sæde for den norske kongeslægt ynglingerne i 700- og 800-tallet. En stor hal eller sal, sikkert selve Skirings-sal, blev udgravet ved Huseby, nær Kaupang. Tæt herved fandt man et tingsted ved en hellig sø. Her ved helligstedet og mødestedet (ting) blev handelspladsen Kaupang grundlagt, sandsynligvis af danske konger, kong Godfred og hans sønner, som søgte indflydelse i Norge. Byen Kaupang har haft mellem 400-800 indbyggere, og der er fundet rester af både beboelse og værksteder.
   Arkæologiske undersøgelser af Kaupang og Skiringssal har fundet sted i 200 år. I de seneste undersøgelser fra 1998-2003 har arkæologerne gravet især i bosættelsen og havnen, men vikingetidens Kaupang er så stort, at man langt fra er færdig. Et af de mange interessante, nye fund var et glasmagerværksted.
   Dette er første bind i en serie på seks, som fremlægger de nyeste resultater.

Omtale i Aftenposten (15.03.2007): Knyttes til ofringer.