Knarkvognen 2

Ole Melkiorsen Uglkjær (f. 1822) var en af Evald Tang Kristensens mange fortællere fra den jyske hede.

1893

C. Farende uhyrer

6. Knarkvognen

94. Knarkuenen flyver altid samme vej. Det er noget farligt at se den. Det er fordømte ånder, der skal flyve jorden rundt i et døgn, og derfor hører man dem al tid fare samme vej, nemlig i nordøst. A hørte det som barn.

Lærer Dissing, Erslev.

95. Jeg og min kone hørte en nat Knarkvognen på vejen imellem Mejlby og Haverslev.

Jens Ravnkilde, Haverslev.

96. Knarkvognen flyver i nordøst om natten. To kompener fra Ullits gik en aften silde fra Gjedsted, og da kom Knarkvognen. Så siger den ene: «Vendom og sk .. i navet!» for det knarkede jo så stærkt. Men så slog det ned om ørene af dem. De var nær ved at have sat livet til. Det var ude i kjæret, det kom, og blev så ved at forfølge dem ind til byen, og jo længere de løb, jo hårdere blev det. Dersom de ikke var slupne ind i en mands gård, mente de snart ikke, de havde værget dem for det.

Lavst Sørensen, Ullits.

97. Da de en gang var til Gunderupgårds hove, så passerede det på hovmarken, hvor de var ved at skulle stakke hø, at da kommer Knarkvognen. Så var der en mand fra Myrehöj til hove, og han siger, at den skulde vende og sk. . . i navet. Så blev det galt. De halve hovfolk måtte ovenpå ham, og det slog ham endda sådan i öjnene, at han blev rødöjet, og gik med røde öjne alle hans dage.

Jens Kr. Kristensen, Risgårde.

98. Thomas Smed fortalte, at mens han var dreng, var det så grusselig galt med den Knarkvogn. Nogle drenge var ude om aftenen efter deres kreaturer, og så kommer den jo. Der er så én af dem, der siger til den: «Vend dig om og sk . . i navet. Så vender Knarkvognen sig også omkring, og der blev sådant et spektakel. Men drengene lader klø hen til et bitte hus, alt hvad de inderlig kunde. Men de kunde ikke nå det. Da er det så heldigt, at en gammel kone i det samme kommer imod dem, og nu vidste de, at hun kunde mere end hendes Fadervor, så råbte de til hende, om hun vilde ikke gjøre dem den tjeneste at vise Knarkvognen tilbage igjen. For det var et gammelt ord, at man kunde vise den et vist stykke vej tilbage igjen. Hun gjorde det også, men det havde nær ikke blevet nok. Den nåede dem lige ved uderdøren, men de kom dog ind og fik døren slået i, og han blev ved at skrabe og slå ned på døren snart den hele nat og drengene måtte blive inden for døren til om morgenen.

Mikkel Jensen, Grynderup.

99. En mand her fra egnen, Jens Kristian i Krogstrup, tjente som dreng nede i Tolstrup og passede på kreatur. De enge grændser sammen med Hansens på Krastrup, og da de nu var en hel del drenge tilsammen, hørte de Knarkvognen. Så siger én af dem: «Vend og kjør tilbage og smør.» Så kommer den ned over ham. De andre drenge vælter dem hen over den her dreng for at hytte ham.

Chr. Sloth, Havbro.

100. A kom ned fra Fredbjærg med mit redskab på nakken og vilde hjem. Da a kommer forbi Fugslhöj og går over Fuglsjavning, og det var lige så månelyst, da kom Knarkvognen, men den sagde ingen ting, for den kom lige tæt til mig. Men så begyndte den at knarke og tog på som den slemmeste vogn og lod, te det var farligt. A stod al stille og så på det. A kunde ikke se andet, end det var ni fugle, ligesom ænder, og de havde næbbene i hverandre lige i en trekant, der var ingen skjel imellem dem. Det var så fælt, som det lod. Det var lige her norden for, a hørte det. Når én siger: «Du har ikke smurt, du skal vende og sk . . . i navet,» kan én komme i forlegenhed.

Niels Kr. Jensen, Fredbjærg.

101. Knarkvognen har jeg hørt så mange gange, det er Radgjæs, der knarker. De kaldes Radgjæs, fordi de flyver i rad.

C. Brøgger, Ravnkilde.