Lindorme under gårde

22. Om Gaardene Astrup og Eskjær fortælles, at den ene ligger paa Hovedet og den anden paa Halen af en mægtig Lindorm. Naar en Gang med Tiden det lange Uhyre bliver uroligt og bøjer sig sammen, vil Gaardenes Tid være forbi, og Mogenstrup By, som ligger imellem de to Gaarde, vil komme til at ligge højt paa Lindormens Ryg.
Ejnar Poulsen, Løvskal.

23. Der ligger en Lindorm under Astrup, og den har sit Hoved under Lævverebakke, men Halen ligger under Astrup.
   Saa snart han tager hans Hale, saa søkker Astrup i Afgrunden, hele Gaarden søkker.
   Der er to Ting, der skal passere forinden, men den ene Ting kan a ikke huske. Den anden Ting er, te Herrerne paa de to Gaarde skal komme sammen og bliver uklar og kommer til at slaas, a troer, det er om Skjellet imellem dem. Det skal nu være paa en Plads i Nærheden af et Vand, de skal mødes, det er enten ved Breum Kilde eller ved æ Kloster, men a kan nu ikke ret huske det. De havde begge to noget med den Slemme at gjøre, og han paa Astrup han skal vinde Slaget.
   Lævverebakke er tæt ved Skjellet imellem Nørgaard og Astrup, og Bækken, der gjør Skjellet, er lige nedenfor.
Søren Peter Ødegaard, Mogenstrup.

Jeg er et Par Gange kommen over Lævverebakke, der er meget stejl. Vejen gaar jo derover.
E. T. K.

24. I Bangsbo var en gammel Jomfru, der elskede en Lindorm op fra bitte. Omsider blev han saa stor, at han tog sig for at ligge oven paa Laden. Endelig tog én sig paa at skyde den. Han var ridende dertil, men lod en anden Hest staa en halv Mils Vej derfra for at kunne sætte sig paa den, hvis den første skulde styrte. Han skød saa efter Lindormen og ramte den ikke.
   Han red, og den satte efter ham, men ved Hjælp af den friske Hest kom han fra det.
Anders Kristensen Hvolsig, Toftlund Hede.