Lyd af gående

12. Lyd af gående

295. Den gang, degn og kromand Sören Kristensen i Lyne lå på sit sidste sygeleje, tjente jeg just i kroen og vågede over ham de sidste nætter. En aften hørte karlene, som havde deres kammer ved siden af skjæreloen, mig komme springende over gården, men de syntes, jeg blev ude i skjæreloen. De gik ud for at se, om jeg ikke for spøg havde skjult mig i hakkelsebingen, men da jeg ikke var der, og de næste morgen fik at vide, at jeg slet ikke havde været ude i gården, tog de det som et forvarsel: så døde manden vist snart, da det var så tidlig på aftenen, de havde hørt det. Det blev også sandt, han døde om morgenen, för karlene endnu var tagne ud til markarbejdet, og jeg kom da springende over gården og sagde dem det.

M, Eskesen.

296. I Mageltving by, Vesterborg sogn på Lolland, boede for en tredive år siden en mand ved navn Peder Rasmussen Lund, og hos ham tjente en karl, som nu boer i Ryslinge. En dag, da husbonden og tjenestekarlen og alle börnene var ude at kjøre, var Lunds kone samt tjenestepigen ene hjemme. Som de nu sidder og spinder inde i stuen, hører de fodtrin i gården, og konen siger: «Der kommer Morten Horne, nu skal vi have nogle synåle hos ham!» han var nemhg pjaltkræmmer. Lidt efter var det, som Morten Horne tog i gangdøren og vilde gå ind, det hørte konen og pigen, og de sad længe og undrede sig over, at han ikke kom ind i stuen til dem. Da de havde siddet noget og ventet og undret sig, blev de helt forunderlig stemt over det sælsomme i, at ingen kom ind. Men da der i gangen var to döre, én til hver side, tænkte de, at den ankomne var gået til den fejle side, konen gik derfor gjennem gangen ind i den anden stue for at se, om der var nogle fremmede. Men da man heller ikke der traf nogen, blev de end yderligere forundrede. Dagen efter, akkurat ved samme klokkeslæt, som da de syntes, Morten Horne tog i gangdøren, døde Lunds moster.

Lars Fr.