Lys i kirker

Bind II, s. 418

Lys i kirker

74. En Aften kom en Karl og en Pige, der hed Line Jensen, gaaende forbi Ajsirup Kirke i Vendsyssel. Det var langt ud paa Aftenen, og Maanen skinnede ikke. Der er en Begravelse i Kirken, hvor Jørgen Bille paa Vraa ligger begravet. Med ét ser de Kirken fuldstændig oplyst fra Ende til anden og navnlig Gravkapellet. De unge Mennesker blev baade forskrækkede og forundrede over det.
   Siden betroede Pigen sig til den gamle Sognefoged Kristian Jørgen, og han sagde til hende:
   "Naa, har du set det, det er der ellers ikke mange, der faar at se. A har blot set det én Gang i mine Dage."
   Det Syn er nemlig yderst sjælden.
J. Thomsen, Møltrup.

75. Ejeren paa Ørslevkloster var meget syg og kunde vist ikke leve ret længe, mente man. Uglerne tudede ude i Træerne paa Kirkegaarden, og alt tydede paa Døden. De havde deres Spisekammer ud til Kirkegangen - for Stuehuset støder jo lige op til Kirkegaarden, og en Aften, da Trine Nielsen var bleven sendt derind af Fruen for at hente et eller andet, saa' hun Kirken oplyst, og Kirkedøren var aaben. Hun var nu meget modig af sig, og da hun ikke havde hørt, der skulde være Tjeneste om Aftenen, traadte hun nærmere og saa', at Kirken var fuld af Folk. Der stod en Kiste oppe foran Alteret, og Præsten var netop ved at holde en Tale over den døde. Saa kom hun i Tanker om, at det var nok et Varsel, og det hele traf ogsaa saadan ind, da Ejeren døde. Hans Kiste blev sat op i Kirken om Aftenen før Begravelsen.
Oskar Lund, Ørslevkloster.

76. Koret ved Burkai Kirke er bygget længe efter Skibet. Man saa' i længere Tid et Lys skinne fra Koret gjennem det deri værende Vindue, men ingen turde undersøge, hvad det var. En Gang der skulde sandses i Koret, kom en af Arbejderne til at træde en Sten ned, og da de nu grov efter, fandt de et Hul, hvori var begravet 6 Lig. Det forholdt sig vel saadan, at Koret var bygget uden om denne gamle Grav. Ligene blev gravede op, og siden har man ikke set Lyset.
Helene Smidt, Gjenner.

77. Min Fader stod Vagt ved Rødby Kirke, for der var Ammunition inde, og en anden Soldat stod ogsaa Vagt. Kirkegaardens ene Side gaar mod Havet. De staar nu og snakker sammen. Saa bliver min Fader vaer, at der, hvor Kirkegaarden og Havet gik sammen, stod et Lys. Han gik hen at se efter det. Men da han kom haatte derhen, er Lyset væk. Saa gaar han hen til den anden Skildvagt og ser atter Lyset. Saadan ser han det 3 Gange og gaar derhen ad 3 Gange, men opdager intet og kunde ikke begribe, hvad det var.
   Han var ikke overtroisk og havde faaet mangen god Søvn paa en ligbaare i Kirken.
Jokum Kristensen, Sæsing.