Man holder Wojens jægers hunde, giver hans hest at drikke

Ole Melkiorsen Uglkjær (f. 1822) var en af Evald Tang Kristensens mange fortællere fra den jyske hede.

1893

C. Farende uhyrer

4. Man holder Wojens jægers hunde,
giver hans hest at drikke

73. Wojens jæger har da redet her i Salling. Han kom ind i en mands gård om aftenen, pigen var ude ved kjelden efter vand. Så siger han til hende, om hun vilde ikke slå en spand vand op til hans hest. Hun vidste jo ikke, hvad det var for en karl, men gjorde det da. Den gang hesten havde drukket, tager han i hans lomme, som han vilde give hende drikkepenge, og pigen holder hendes forklæde ud. Men der kom ingen. Så siger han:

«Nu kan du se og vide,
hvad nød og hvad kvide
kong Valdemar må lide.»

Han rejste jo så igjen, og hun havde det tomme forklæde.

Jens Kr. Kristensen, Risgårde.

74. På den gamle Egtvedgård, Haraldsted, var portene lige for hinanden, og derfor holdt nattejægeren også en farlig ståhej der igjennem med hans hunde, der sagde: «Huj, huj!» En mand, der måtte holde dem, brændte sine vanter op på de gloende töjr.

Jørgen Hansen.

75. En tærskemand, der gik silde til sit hjem, mødte natjægeren, der tvang ham til at holde hans hunde. De hylede og skabede dem, rev og sled i lænkerne, men de havde dog ikke magt til at gjøre manden noget, ikke heller til at rive sig løs. Imidlertid var det dog trælsomt at stå der hele timer. Da manden slap og kom til andre folk igjen, klagede han sig derfor i hårde måder. En gammel mand rådede ham til at tage en krogkjæp med sig næste gang. Hvis han så igjen blev bemøed om at holde hundene, skulde han stikke krogkjæppen i jorden og fange lænken derpå. Tærskemanden adlød også dette råd, den første gang han skulde holde hunde igjen, men siden blev han aldrig bemøed om det mere.

A. N.

76. En mand, der gik post til Sorø, måtte tit holde hunde for nattejægeren, når han var kommen for tidlig på gled om morgenen. Når han nu havde fået fat i lænken, og jægeren så klappede eller skød i nærheden, så hundene kunde høre ham, da havde manden sin hårde nød med at holde dem, ti da hylede de og bed og sled i lænken, dog havde de ingen magt til at gjøre ham noget. Da hittede han en gang på at sætte sit fyrstål i lænken, og straks lagde hundene sig ned og blev rolige, lige til nattejægeren kom og hentede dem.

A. N.

77. Når man går vejen fra Vigersdal ved Ringsted til Kværkeby, kommer man forbi Klokkehöj, men der er ikke al tid godt at komme ved nattetid, ti en gang kom en vejfarende mand galt af sted. Han mødte en kulsort mand med et kobbel sorte hunde, som han måtte holde for ham, enten han vilde eller ej, men hans hænder tog også skade.

Jg. Hansen.