Orknøboernes saga (Ægidius) - Litteraturliste

Orknøboernes saga
Oversat af
Jens Peter Ægidius

Litteraturliste

Udgaver af Orkneyinga saga

Jonas Jonæus (Jón Jónsson), Orkneyinga saga, sive Historia Orcadensium..cum versione latina, varietate lectionum et indicibus, chronologico, reali et philologico.. (Hafnia/København, 1780).

Guðbrandur Vigfússon, Icelandic Sagas, vol. I, Orkneyinga saga and Magnus saga (London, 1887).

Sigurður Nordal, Orkneyinga saga. Udgivet for Samfund til Udgivelse af Gammel Nordisk Litteratur (København, 1913-16).

Finnbogi Guðmundsson, Orkneyinga saga. (Íslenzk fornrit =KIV. Reykjavik, 1965). Oversættelser af Orkneyinga saga

Latin:
Jón Jónsson i ovennævnte udgave af 1780.

Engelsk:
Jón A. Hjaltalín & Gilbert Goudie, The Orkneyinga Saga (Edinburgh, 1873).
George W. Dasent, The Orkneyingers’ Saga (Icelandic Sagas vol. III, London, 1894).
A.B. Taylor, The Orkneyinga Saga (Edinburgh, 1938).
Hermann Pálsson & Paul Edwards, Orkneyinga saga, the History of the Earls of Orkney (London, 1978).

Norsk:
Gustav Indrebø, Orknøyingasoga (Oslo, 1929).
Anne Holtsmark, Orknøyingenes saga (Oslo, 1970).

Tysk:
Walter H.H. Baetke, Die Geschichten von den Orkaden, Dänemark und der Jomsburg (Jena, 1924).

Fransk:
Jean Renaud, La Saga des Orcadiens. Orkneyinga saga (Alencon, 1990). 205

Litteratur om O.S:

Batey, Jesch & Morris (ed.), The Viking Age in Caithness, Orkney and the North Atlantic. Select Papers from the Proceedings of the eleventh Viking Congress, Thurso and Kirkwall, 22 August-1 September 1989 (Edinburgh, 1993).

Berman, Melissa A., ‘The Political Sagas,’ Scandinavian Studies 57/1 (1985), 113-129.

Bibire, Paul, Tew know an Earl in Fishing-Clothes,’Essays in Shetland History (Lerwick, 1984), 82-98.

Bibire, Paul, ‘The Poetry of Earl Rognvaldr’s Court,’ St. Magnus Cathedral and Orkney’s Twelfth-Century Renaissance (ed. Barbara E. Crawford, Aberdeen, 1988), 208-240.

Bruhn, Ole, ‘Earl Rognvald and the Rise of Saga Literature,’ The Viking Age in Caithesss, Orkney and the North Atlantic (Edinburgh, 1993), 240-247.

Chesnutt, Michael, ‘Haralds saga Maddaðarsonar,’ Speculum Norroenum. Norse Studies in Memory of Gabriel Turville-Petre (Odense, 1981), 33-55.

Ciklamini, Marlene, ‘Saint Rögnvaldr and Sveinn Åsleifarson, the Viking,’ Scandinavian Studies XLII (1970), 50-57.

Crawford, Barbara E. (ed.), St. Magnus Cathedral and Orkney’s Twelfth-Century Renaissance (Aberdeen, 1988).

Finlay, Alison, ‘Skalds, Troubadours and Sagas,’Saga-Book, 24/2 (1995), 105-153.

Foote, Peter, ‘Observations in Orkneyinga saga,’ St. Magnus Cathedral and Orkney’s Twelfth-Century Renaissance (ed. Barbara E. Crawford, Aberdeen, 1988), 192-207.

Guðmundsson, Böðvar, ‘En norsk klerk fast for de 400 aar forleden,’ Yfir islandsála. Afmælisrit til heiðurs Magnúsi Stéfánssyni sextugum 25. desember 1991 (Gunnar Karlsson & Helgi Þorláksson höfðu umsjón með útgáfuna. Reykjavik, 1991), 39-52.

Guðmundsson, Finnbogi, ‘On the Writing of Orkneyinga saga,’ The Viking Age in Caithness, Orkney and the North Atlantic (Edinburgh, 1993), 204-211.

Holtsmark, Anne, ‘Bjarne Kolbeinsson og hans forfatterskap,’ Edda XXXVII (1937), 1-17.

Jesch, Judith, Warration in Orkneyinga saga,’ Proceedings of the Eighth Biennial Conference of Teachers of Scandinavian Studies in Great Britain and Northern Ireland held at Edinburgh University April 2- 7 1989 (Edinburgh, 1989), 141-157.

Jesch, Judith, ‘History in the ‘Political Sagas’,’ Medium Ævum LXII (1993), 210-220.

Jesch, Judith, ‘Presenting Tradition in Orkneyinga saga,’ Leeds Studies in English, New Series XXVII (1996), 69-86.

Meissner, Rudolph, ‘Ermengarde, Vicegráfin von Narbonne, und Jarl Rögnvald,’ Arkiv f.& Nordisk Filologi XLI (1925), 140-191.

Mundal, Else, ‘The Orkney Earl and Scald Torf-Einarr and his Poetry,’ The Viking Age in Caithness, Orkney and the North Atlantic (Edinburgh, 1993), 248-259.

Nordal, Sigurður, ‘Om Orkneyingasaga,’ Aarbøger for Nordisk Oldkyndighed og Historie, udgivne af det Kongelige Nordiske Oldskrift-Selskab, III. Række, 3. Bind (København, 1913), 31-50.

Ólason, Vésteinn, ‘Kali – en skald fra Agder,’ Festskrift til Finn Hødnebø 29. desember 1989 (Oslo, 1989), 224-238.

von See, Klaus, Skaldendichtung (München/Zürich, 1980).

Smith, Brian, ‘Shetland in Saga-Time: Rereading the Orkneyinga saga,’ Northern Studies 25 (1988) (Edinburgh, 1988), 21-41.

Sveinsson, Einarr Ólafur, Sagnaritun Oddaverja (Studia Islandica 1, Reykjavik, 1937).

Sørensen, Preben Meulengracht, ‘The Sea, the Flame and the Wind,’ The Viking Age in Caithness, Orkney and the North Atlantic (Edinburgh, 1993), 212-221.

Taylor, A.B., ‘Orkneyinga Saga – Patronage and Authorship,’ Proceedings of the First International Saga Conference, University of Edinburgh 1971 (ed. P. Foote & H. Pálsson, London, 1973), 396-410.

de Vries, Jan, ‘Jarl Rögnvalds Lausavisur,’ Folkloristica. Festskrift till Dag Strömbäck (Uppsala, 1960), 133-141.

Westergaard-Nielsen, Chr., ‘Orkneyinga saga og Ribe. Nogle bemærkninger om Stockh. papp. 39 fol.,’ Studier i Nordisk Filologi LXII (1980), 273-288.